Se întâmplă în secolul XXI. Zeci de localităţi din Moldova, fără sisteme de canalizare şi apeduct

Embed:

Oameni din zeci de localităţi aşteaptă ca proiectele care prevăd construcţia sistemelor de canalizare, a apeductului sau a staţiei de epurare să fie finalizate. Ministrul Dezvoltării Regionale susţine că, în prezent, 279 de şantiere de acest fel, finanţate din Fondul Ecologic, sunt în derulare.

În 2013, în satul Sociteni a început să fie construit sistemul de canalizare în valoare de 5,4 milioane de lei. O parte din bani a fost alocată din Fondul Ecologic. Totuşi, sistemul nu este încă funcţional.

"S-a finalizat, practic, proiectul şi reţelele de canalizare s-au finalizat, în acest an. Dar, nu le putem folosi, din cauză că nu funcţionează staţia de epurare. Deja, acesta e cu totul alt proiect. Consider că cineva ar trebui să răspundă, pentru că aceştia sunt bani băgaţi în pământ", a afirmat primarul satului Sociteni, Victor Goloman.

Pentru a fi construită staţia, Primăria a apelat, din nou, la Fondul Ecologic. Din suma de 10,4 milioane necesare au fost alocate doar aproximativ două milioane. Potrivit primarului din Sociteni, finanţarea a fost sistată din lipsă de bani.

"De câte ori ne adresam la Fondul Ecologic cu scrisori şi chiar personal am fost, mi s-a spus că nu-s bani în fond", a menţionat primarul satului Sociteni, Victor Goloman.

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Dorin Andros are însă o altă explicaţie.

"Antreprenorul ar fi avut probleme cu legea. O parte din documente au fost ridicate de autorităţile de drept şi până în momentul în care noi nu vom fi siguri ce s-a întâmplat acolo, nu putem continua finanţarea", a comunicat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Dorin Andros.

Oricare ar fi motivele, oamenii din Sociteni au rămas doar cu speranţa că vor avea apeduct şi canalizare. 

"Fiecare au canalizaţiile lor, îl pompează şi îl duce la Ialoveni. Ce să facem, când o să facă, aşa, nu e Europa".

"Canalizarea o avem, dar nu o folosim că nu e trasă până la urmă".

"WC afară, motorul ni l-am tras de la fântână şi am tras apă în casă, nu de pe trasă, din fântână şi iată aşa".

În situaţia oamenilor din Sociteni sunt şi alţi cetăţeni din Republica Moldova. În prezent sunt în derulare 279 de proiecte, finanţate din Fondul Ecologic. Bugetul total este de 3,4 miliarde de lei, dintre care autorităţile au aprobat finanţări în valoare de doar 1,7 miliarde. În condiţiile în care cheltuielile din acest an abia de ajunge la 300 de milioane de lei, ministrul Ion Perju nu ne-a putut spune concret când vor fi finalizate proiectele.

- Va trebui să ne limităm la suma care este planificată pentru fiecare an. Pe parcurs, vom revedea şi în funcţie de posibilităţile bugetului.
- Ar putea fi majorat bugetul?
- Nu putem să vă spunem, a comentat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Pentru anul viitor, în bugetul Fondului Ecologic sunt prevăzuţi 300 de milioane de lei.

loading...

Lasă un comentariu