SE ÎNTÂMPLĂ ÎN MOLDOVA! Tot mai multe persoane cu dizabilităţi sunt private de dreptul la muncă

Embed:

Companiile care au mai mult de 20 de angajați sunt obligați, prin lege, să rezerve cinci la sută din locurile de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Rar însă cine respectă aceste prevederi, care au intrat în vigoare acum doi ani. Patronii firmelor spun că statul nu le oferă nicio facilitate pentru că adaptează locul de muncă în funcție de necesitățile persoanelor cu defecte fizice. Un material amplu a fost realizat de colegii noştri de la emisiunea "Moldova, ţară de minune".

Reporterii noştri au organizat un experiment. Dumitru este dependent de scaunul cu rotile și are o diplomă de contabil. Mai întâi au mers la o companie privată.

Angajatoarea a rămas surprinsă când şi-a văzut potenţialul angajat în scaunul rulant.

Apoi au mers la Procuratura Generală.

Responsabilul de angajări nu a mai răspuns la telefon.

Iar acest tânăr cu deficienţe de vedere este pe bune în căutarea unui loc de muncă. Este proaspăt absolvent al şcolii de meserii pentru nevăzători din Chişinău. Are diplomă de operator pentru calculatoare.

"La foarte multe companii apelez, zilnic. Eu numai le-am spus prin telefon care este problema ei automat s-au blocat. Mă simt discriminat, mai în scurt, din partea instituţiilor atât de stat cât şi cele private", a spus Vasile Petco.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ne-a confirmat că foarte puțini angajatori acceptă o persoană cu dizabilităţi.

"Refuză să meargă la colaborare", a spus /specialist principal ANOFM Maricica Răileanu. 

Anul trecut, Inspectoratul de Stat al Muncii a făcut verificări în acest sens în peste 2.000 de întreprinderi.

"La 174 de unităţi erau rezervate 519 locuri pentru persoane cu dizabilităţi. Numai 24 de unităţi au dat Informaţia la Agenţia Forţelor de muncă din teritoriu că iată avem atâtea locuri vacante", a spus şef de direcţie, Inspectoratul de Stat al Muncii , Anatolie Guzun.

Deocamdată, legislaţia nu prevede sancţiuni pentru angajatorii care ignoră legea. Pe de altă parte, nu este stipulată nici contribuţia statului atunci când aceştia iau la serviciu astfel de persoane.

În alte ţări însă, angajatorului i se oferă facilități fiscale și primește înapoi cheltuielile pe care le-a suportat. Responsabilii de la Ministerul Muncii spun că sunt propuneri de modificare a legislaţiei.

"Până când nu am găsit consens dar sunt nişte idei, nişte viziuni şi inițiative în cadrul ministrului”, a spus şeful Direcţiei politici de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi, Ministerul muncii, protectiei sociale şi a familiei Vasile Cuşcă.

Potrivit statisticilor, în ţară sunt peste 180 de mii de persoane cu dizabilităţi.

Date oficiale despre numărul total al persoanelor cu defecte fizice, care au un loc de muncă, nu există.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu