Se înghesuie într-un birou mic şi sunt nevoiţi să scrie procesele verbale pe genunchi. În ce condiţii lucrează 14 poliţişti din satul Zîrneşti

14 poliţişti se înghesuie într-un birou cu suprafaţa de doar 10 metri patraţi, fiind nevoiţi să perfecteze procesele verbale pe genunchi. În astfel de condiţii, greu de imaginat, se lucrează la Sectorul de Poliţie din satul Zîrneşti, raionul Cahul. Chiar şi aşa oamenii legii asigură ordinea publică pentru 20 de mii de cetăţeni, din mai multe localităţi.

Autorităţile promit ca până la sfârşitul acestui an să remedieze problema, cu ajutorul Uniunii Europene, care va finanţa reabilitarea sediilor a 11 unităţi de poliţie din Moldova.

Micuţ, este puţin spus, dacă stai să te gândeşti că fiecăruia dintre cei 14 poliţişti din satul Zîrneşti îi revine, în acest birou, cam 70 de centimetri patraţi.

Din lipsă de spaţiu pentru mese, poliţiştii sunt nevoiţi uneori să scrie pe genunchi.

Sectorul de poliţie se află în clădirea Primăriei din Zîrneşti. Astfel, poliţiştii mai folosesc biroul primarului atunci când trebuie să interogheze infractori, victime, martori.

"Cum pot 5-6 oameni să lucreze într-un cabinet la un calculator asta nu sunt condiţii de lucru şi eficacitatea se reduce mult. Când au nevoie solicită sala mare chiar uneori şi cabinetul meu de lucru le dau pentru interoga", a zis primarul satului Zârneşti, Nicolae Beju.

Calvarul oamenilor legii de la Zîrneşti ar putea să se încheie spre sfârşitul acestui an. Autorităţile locale au decis să ofere poliţiei o clădire separată, care va fi reparată capital. Proiectul prevede o unitate de poliţie la standarde europene. Lucrările de reconstrucţie vor costa 1,4 milioane de lei şi vor începe în luna mai.

"În interior va fi amenajată o sală de aşteptare unde fiecare cetăţean îşi va putea aştepta ofiţerul de sector care deserveşte. Vom avea o sală de şedinţă de minim 10 persoane. Vor fi amenajate birouri moderne pentru toţi angajaţii poliţiei", a menționat șeful de direcție IGP, Vlad Negru.

Condiţii europene de muncă ar urma să fie create şi în alte 10 unităţi de poliţie, amplasate în localităţi apropiate frontierei moldo-române. Valoarea totală a proiectului de renovare şi reconstrucţie este de 2,7 milioane de euro. 65 la sută din aceşti bani sunt oferiţi de UE, iar restul au fost alocaţi de Guvern.

"Renovarea sectoarelor de poliţie este un obiectiv din strategia de dezvoltare a poliţiei.  Sectorul de poliţie este unul din pilonii activităţii poliţieneşti comunitare", a mai adăugat șeful IGP, Alexandru Pînzari.

Citeşte continuarea pe Prime.md.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu