Se împlinesc 50 de ani de la lansarea Apollo 11, misiunea spațială care a dus oamenii pe Lună

Embed:

Astăzi se împlinește o jumătate de secol de la lansarea Apollo 11, misiunea spațială care a dus oamenii pe Lună. Cei care au scris istorie au fost astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin. 

Racheta Saturn V a decolat în 16 iulie 1969 de la centrul spațial Kennedy din Florida avnd la bord modulul lunar Eagle. La bord erau trei oameni, dintre care doi aveau să păşească pe Lună. Călătoria a durat trei zile până au ajuns pe orbita satelitului natural al Pământului. Buzz Aldrin și Neil Armstrong şi-au continuat zborul spre Lună la bordul modulului cosmic, în timp ce pilotul Michael Collins a rămas în capsulă, pe orbită. În 20 iulie 1969, Neil Armstrong devenea primul om care păşea pe satelitul natural al Terrei, moment în care a și rostit o frază care a devenit legendară.

Buzz Aldrin l-a urmat imediat și, după câteva minute în care s-au plimbat pe Lună, cei doi au înfipt drapelul Statelor Unite în solul satelitului, gest similar cu al alpiniştilor care înfig steagul ţării pe un vârf muntos. Într-un interviu pentru un post de televiziune, Neil Armstrong a declarat că nu a fost deloc uşor.

"Intra în sol cam vreo doi-trei centimetri, după care se lovea parcă în piatră. L-am bătut practic în sol până când drapelul a rămas relativ drept", a menţionat Neil Armstrong, primul om pe Lună.

După ce au luat câteva mostre de sol și au făcut câteva experimente, astronauții au urcat înapoi în modul și au decolat spre capsula în care se afla Michael Collins. Peste trei zile, capsula a aterizat în Oceanul Atlantic. 50 de ani mai târziu, călătoria lor trezește în continuare interesul omenirii, așa că NASA a decis să organizeze cu ocazia aniversării o serie de evenimente pentru public. Neil Armstrong a murit în 2012, însă ceilalți doi eroi ai acestei aventuri, Buzz Aldrin și Michael Collins, sunt în viață și iau parte la ceremoniile organizate la centrul spaţial Kennedy.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu