Se cere UNITATE pentru Chişinău! PDM va susține un CANDIDAT UNIC la alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei

Embed:

PDM pledează pentru un candidat unic al partidelor proeuropene la alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei. Preşedintele formaţiunii, Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi că democraţii nu vor veni cu o candidatură proprie, deşi PDM are şanse destul de mari să câştige aceste alegeri.

Vlad Plahotniuc a spus că Primăria Chişinău riscă să ajungă în mâinile socialiştilor, fiindcă dreapta politică este fragmentată. Socialiştii vor profita de tensiunile dintre partidele proeuropene. De aceea, este necesar un front comun pentru a nu pierde bătălia pentru Capitală. Potrivit lui Vlad Plahotniuc, unii s-au grăbit să învinuiască PDM că nu vrea alegeri anticipate în Capitală, însă toate aceste acuzaţii sunt false. 

"Noi vom susține persoana care va reuși să obțină suportul cel mai mare politic din partea tuturor partidelor de dreapta, relevante alegerilor în municipiul Chișinău. Respectiv, suportul Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Liberal, Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și desigur a Partidului Popular European. Suntem gata să-i susținem chiar și pe cei mai aprigi critici ai noștri", a spus Vlad Plahotniuc, președintele PDM.

Consensul asupra acestui candidat unic este un test de maturitate politică atât în faţa cetăţenilor, cât şi a partenerilor de dezvoltare şi vizează şi parlamentarele din toamnă, a menţionat Vlad Plahotniuc.

"Acum, noi trebuie să venim în fața electoratului din Chișinău cu mesaje prin care să arătăm că dincolo de certurile noastre politice, dincolo de povești despre zmei, balauri Alba-ca-Zăpada, noi putem să demonstrăm o abordare înțeleaptă pentru viitorul Capitalei", a mai spus Vlad Plahotniuc, președintele PDM.

Preşedintele PDM a mai declarat că partidele pro-europene trebuie să lase la o parte orgoliile, astfel încât să nu repete gafa de la prezidențialele din 2016. Atunci, sprijinul oferit de PDM a fost refuzat şi neglijat, iar socialistul Igor Dodon a ajuns preşedinte. 

"Pentru satisfacția de a face un spectacol ieftin de câteva minute la televiziuni, l-au făcut pe Dodon președinte atunci. De data aceasta să se gândească de șapte ori înainte de a începe să arunce săgeți în stânga și în dreapta. Să nu mai calce iarăși pe acea greblă și să nu mai vorbească despre mere otrăvite, capcane, binoame, ca să nu jignească din nou electoratul democrat", a conchis Vlad Plahotniuc.

Totodată, președintele Partidului DA, Andrei Năstase, candidatul formațiunii la alegerile locale anticipate, a refuzat oferta democraţilor. La fel ca și la alegerile prezidențiale din 2016, acesta a calificat propunerea ca fiind un măr otrăvit. Și reprezentanții PAS au declarat că nu vor să negocieze cu PDM pe acest subiect. Partidul Democrat din Moldova l-a delegat în calitate de negociator la desemnarea candidatului unic pe vicepreşedintele formaţiunii Vladimir Cebotari.

Inițiativa PDM de a susține un candidat unic al partidelor proeuropene este una bine gândită și va avea sorți de izbândă la alegerile locale noi, organizate în Capitală. Despre acest lucru vorbesc analiștii politici, care cred că singurul impediment în consolidarea forțelor democratice ar putea fi candidatul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care și-a anunțat deja intenţia de a participa la scrutin.

Analistul politic Corneliu Ciurea susține că, prin consolidarea forțelor de dreapta, partidelor proeuropene au toate șansele să câștige alegerile în Capitală, însă există și riscuri.

"În cazul în care votul se fragmentează s-ar putea ca în turul doi să treacă un candidat proeuropean, care ar putea să piardă în fața candidatului socialist. Nu toți candidații proeuropeni au sorți de izbândă în turul doi. Și aici intervin niște riscuri care ar putea pune în pericol victoria partidelor pro europene", a spus Corneliu Ciurea, anlist politic.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu crede că formațiunile din opoziție ar trebui să se grăbească în luarea unei decizii.

"Dar printre aceste decizii, multiple decizii care există, sunt foarte multe care ar putea fi greșite și care ar aduce prejudicii politice și electorale foarte serioase acestor partide. Mă refer la PAS și DA care de fapt deja au demonstrat o anumită incapacitate de coeziune în preajma alegerilor în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți", a menţionat Anatol Ţăranu, analist politic.

Opinia este împărtășită și de către analistul politic Andrei Andrievschi. Expertul consideră că decizia PDM este una absolut logică și corectă, iar partidele de dreapta trebuie acum să dea dovadă de înțelepciune.

"Socialiștii au fost mereu pe locul doi, dar în prezent ei și-au consolidat toate forțele de stânga în timp ce partidele de dreapta sunt dispersate, fiecare partid merge de unul singur. Acest lucru le oferă șanse socialiștilor. Doar dacă toate forțele proeuropene se vor uni, socialiștii vor putea fi învinși", a declarat Andrei Andrievschi, analist politic.

Alegerile locale noi vor fi organizate, cel mai probabil, în data de 20 mai, atunci când vor avea loc alegeri în mai multe localități din țară. Deocamdată însă, CEC nu a luat o decizie în acest sens.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu