Se aşteaptă oare devalorizare în Moldova?

Cursul leului față de dolar cunoaște majorări bruște. Posibil, istoria se va repeta și în acest an. Care sunt semnele de prevenire a creșterii cursului? În primul rând – este în scădere de la maximele sale, iar în al doilea rînd – de timp îndelungat cursul nu se schimbă. În acest an, moneda Republicii Moldova s-a stopat într-un diapazon foarte îngust, între 12,0104 și 11,6655 lei pentru un dolar.

 

După paritatea de cumpărare, nu există motive să așteptăm o creștere a dolarului cu mai mult de jumătate de leu. Mai mult decât atât, creșterea prețurilor a încetenit în Republica Moldova, care a pus presiune pe scăderea dolarului. Inflația în Republica Moldova, în martie 2012 a încetenit până la 5,45% pe an, comparativ cu 6,1% pe an în februarie 2012, cu 6,93% în ianuarie 2012, cu 7,8% în decembrie 2011 și 8,94% în noiembrie 2011.

Criza economică a influențat pozitiv la presiunea prețurilor în Republica Moldova diminuând ritmul anual de creștere a prețurilor. Pentru o perioadă scurtă de timp s-a înregistrat o scădere a producerii, din cauza căreia prețurile au crescut constant cu 6-8% pe an. În prezent, sarcina Republicii Moldova este de a nu cădea în deflație.

 

Temerile legate de devalorizare iau amploare în condițiile creșterii permanente a deficitului comerțului exterior.

Criza a adus o scădere a prețurilor pentru importurile scumpe, inclusiv energia, și, datorită acesteia, deficitul comercial s-a redus cu $1,4 mlrd. pe an pînă la $1,9 mlrd. pe an. De atunci, el permanent se majora și repede s-a ajuns la nivelurile de pînă la criză. În aceste condiții, vindecarea de deflație poate fi scăderea cursului monedei naționale a Republicii Moldova, dar nu cu mult, maximum cu 1 leu.

Cu toate acestea, de data aceasta situația este calitativ diferită. Rezervele internaționale au crescut cu 1/6, comparativ cu maximele anului 2008. Acest lucru asigură stabilitatea sistemului financiar înainte de criză și statutul Republicii Moldova, ca parte a sistemului financiar, de care organizațiile internaționale vor avea grijă în caz de înrăutățire.P.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu