Se apropie sezonul de plantare a puieţilor. Comercianţii se pregătesc de vânzarea lor

Embed:

Sezonul de plantare a puieţilor se apropie. Comercianţii se pregătesc de vânzarea lor, care va începe la sfârşitul lunii octombrie, după primul îngheţ.

Cei care vor să sădească în grădină un pom trebuie să scoată din buzunar de la 20 până la 100 de lei.

Cel mai propice timp pentru sădirea copacilor este după primul îngheţ. Tocmai de aceea, puieţii sunt la mare căutare în această perioadă.

Nicolae Kiktenco din satul Rediul de Sus, raionul Făleşti, are o pepenieră cu o suprafaţă de cinci hectare.

Fermierul vinde puieţii de nuci la noi în ţară, dar şi în România şi Ucraina. Din materialul săditor pe care l-a crescut timp de 20 de ani, au fost plantate peste opt mii de hectare de nuci.

"Copacul făcut cu aşa o tehnologie ca la noi costă de la 12 până la 17 euro. Schema de plantare fiind 14 metri între rânduri şi 10 între copaci, la un hectar merg 70 de pomi. Ajunge să coste de la 850 până la 1.000 de euro materialul săditor pentru un hectar", a spus fermierul Nicolae Kiktenko.

Specialiştii recomandă agricultorilor să planteze pomii în timpul repausului vegetal. Asta pentru că, datorită precipitaţiilor, puieţii se vor prinde mai repede.

"Rădăcinile fac o adeziune bună cu solul, se acumulează substanţele hidrologice, se acumulează apa în sol, care permite prinderea puieţilor", a spus silvicultorul Mihai Munteanu.

Nicolae Răscoală are o livadă de prune. El povesteşte că a sădit puieţii toamna, iar roada nu a întârziat să apară.

"Atunci era o toamnă atât de secetoasă! I-am pus, i-am udat bine, apoi a dat şi omăt, s-au prins 90 la sută", a spus agricultorul Nicolae Răscoală.

Puieţii de pruni rodesc cel mai repede, în decurs de 4-5 ani. Ceilalţi pomi, însă, dau prima roadă peste șapte ani de la plantare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu