Se anunţă sfârşitul erei Android pe telefoanele Samsung. Sud-coreenii vor avea propriul sistem de operare

Samsung va lansa în acest an mai multe smartphone-uri care vor funcţiona cu un nou sistem de operare, care se vrea un concurent al produselor Apple şi Google, scrie economica.net. 

Producătorul coreean Samsung va lansa în 2013 mai multe smartphone-uri ce vor funcţiona cu un sistem de operare care va concura atât Android, cât şi iOS al celor de la Apple. Anunţul a fost făcut de Samsung.

Noul sistem de operare se va numi Tizan, şi va încera să spargă oligopolul deţinut momentan de cele două sisteme: 15% din piaţa de smartphone-uri este ocupată de Apple şi 75% de Google, potrivit datelor IDC.

Primul smartphone care va funcţiona sub noul sistem va fi prezentat publicului luna viitoare, la Mobile World Congress, iar device-ul va fi cvomercializat de operatorul japonez NTT DoCoMo, liderul de piaţă din arhipelagul nipon.

Tizen este un sistem de operare bazat tot pe Linux, ca şi Android, şi este dezvoltat de un consorţiu creat special în acest sens la finalul lui 2011. Din consorţiu fac parte Samsung, Intel, Vodafone, Orange, Huawei, Panasonic, Telefonica,  SK Telecom din Coreea de Sud, Sprint, Nec şi NTT DoCoMo.

Proiectul este într-o oarecare întârziere, dat fiind că, potrivit planurilor iniţiale, primele detalii depre noul sistem trebuiau să apară încă de anul trecut.

De fapt, noul sistem este o continuare a unui proiect al celor de la Intel şi Nokia. Cei doi giganţi lucrau la un sistem de operare multiplatformă, denumit MeeGo, conceput pentru a funcţiona pe telefoane, tablete, laptopuri şi smart TV-uri. Sistemul se baza pe HTML 5 pentru a mulţumi dezvoltatorii de pe toate platformele şi urma să fie însoţit de “magazin” de aplicaţii, similar arhicunoscutelot App Store şi Google Play. MeeGo a fost abandonat în 2011, dar rezultatele de până atunci vor fi folosite pentru noul sistem de operare Tizen.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu