Se anunţă noi mecanisme pentru asigurarea securității statului. Ce va putea face SIS-ul fără ca tu să ştii

Embed:

Executivul a avizat pozitiv astăzi un proiect de lege menit să asigure securitatea statului și să contracareze activități extremiste.

Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, amendamentele la unele legi vin să creeze condițiile necesare Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru a-și putea realiza obiectivele.

"În prezent, cele mai eficiente măsuri speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal, și doar atunci când a fost deja săvârșită infracțiunea. Scopul activității SIS este în primul rând prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri non-penale. Mai mult, SIS nu dispune de organ de urmărire penală și nu are competența de a iniția dosare penale", a precizat ministrul Oleg Efrim.

Prima dată, mandatul va putea fi eliberat pentru o perioadă de 60 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungit. Totuşi, durata totală de efectuării a unei măsuri speciale de investigaţii în baza mandatului nu va putea depăşi cumulativ doi ani. 

Totodată, proiectul propune reglementarea clară a regimului mijloacelor tehnice speciale pentru obţinerea ascunsă a informaţiei. Utilizarea acestor mijloace tehnice de către alte persoane decât autoritățile statului urmează să fie interzisă prin lege.

Din cauza lipsei unor reglementări în acest sens, actualmente se creează condiţii favorabile pentru încalcarea gravă a drepturilor persoanei, în special, a dreptului la viața privată.

Proiectul prevede că periclitarea securităţii ţării sau colaborarea cu organizaţii neconstituţionale se pedepseşte cu închisoare de la 12 până la 20 de ani.

Iar pentru orice acţiune prin care se urmăreşte schimbarea regimului constituţional sau se atentează la integritatea şi suveranitatea Moldovei, pedeapsa constituie până la şase ani de detenţie.

Documentul prevede şi închisoare de până la cinci ani pentru înfiinţarea organizaţiilor care au un caracter extremist. Totodată, pentru propagarea ideologiei naziste, rasiste sau xenofobe se pedepseşte cu până la trei ani de privaţiune de libertate.

Dacă proiectul va deveni lege, atunci Serviciul de Informaţii şi Securitate va avea o nouă împuternicre: ofiţerii SIS vor putea efectua investigaţii în afara procesului penal. Acest mandat va fi eliberat ofiţerilor de securitate de către un judecător al Curţii de Apel.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu