Scumpirea carburanţilor nu rămâne fără consecinţe. Cum reacţionează fermierii şi mecanicii auto (VIDEO)

Embed:

Majorarea preţurilor benzinei şi, în special, a motorinei, loveşte dur în fermieri. Iar reprezentanţii atelierelor auto deja aşteaptă o creştere a numărului solicitărilor de dotare a maşinilor cu sisteme de alimentare pe gaz.

Agricultorii spun că aprecierea euro şi dolarului, urmată de scumpirea carburanţilor îi aduce în prag de faliment. Mai ales acum, când urmează să înceapă mai multe lucrări sezoniere. Ei riscă să rămână cu terenurile nelucrate.

"Noi acum trebuie să terminăm curăţatul viei şi livezilor şi să scoatem râpca şi crengile. Eu, fiindcă nu am motorină, va trebui să mă duc să scot cu grebla, nu cu cea care o anin din urma tractorului", spune Anatolie Iepure, un fermier din satul Hagimus, raionul Căuşeni.

"După scumpirea carburanţilor săptămâna viitoare ne aşteptăm deja la o creştere a solicitărilor de a instala sisteme de alimentare de gaz. După instalarea acestui sistem şoferii îşi vor reduce cheltuielile pentru combustibil cu 40 la sută", explică Serghei Tacacenco, mecanic la un atelier auto.

Reprezentanţii atelierelor auto se aşteaptă la o creştere de aproape 20 la sută a solicitărilor din partea şoferilor care vor să-şi doteze maşinile cu sistem de alimentare cu gaz.

Publika.md aminteşte că, ieri, mai mulţi importatori de produse petroliere au majorat preţurile benzinei şi motorinei cu aproximativ 70 şi, respectiv, 50 de bani pentru un litru. Ca urmare, benzina costă acum 18 lei şi 47 de bani, iar motorina - 17 lei şi 67 de bani. 

Experţii economici spun că scumpirea benzinei şi motorinei va afecta şi preţurile altor bunuri şi servicii.

Iar transportatorii opinează că majorarea din ultimele zile a preţurilor carburanţilor le provoacă pierderi de până la 10 la sută. Deocamdată, însă, ei spun că nu vor majora taxa pentru călătorie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu