Sculpturile lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu sunt afectate de muşchi şi licheni

Embed:

Celebrele opere alelui Constantin Brâncuși  din Târgu Jiu s-au înverzit după ploile din ultima perioadă. Pe suprafaţa sculpturilor au crescut muşchi şi licheni. Scaunele care fac legătura între "Masa Tăcerii" şi "Poarta Sărutului" sunt cele mai afectate.   

Experţii susţin că starea lor s-a agravat din cauza lucrărilor de restaurare, efectuate greşit, acestea fiind spălate cu apă sub presiune.

Mai mult, din 2013 acestea au fost udate şi curățate doar de ploaie.

Cei care ar trebui să le îngrijească ridică din umeri și spun că așteaptă indicațiile specialiștilor, care ar trebui să sosească în Târgu Jiu abia la iarnă.

Ministerul Culturii din ţara vecină a declarat că înainte de a aloca bani pentru restaurarea creațiilor, va solicita experţilor să stabilească felul în care acestea ar trebui îngrijite. Ansamblul de opere din Târgu Jiu a fost inaugurat în 1938.

Constantin Brâncuşi este cel mai scump artist român din toate timpurile, iar lucrările sale sunt într-un top zece al celor mai valoroase opere de artă din lume. 

Cea mai scumpă sculptură a lui Brâncuşi, “Tânăra sofisticată”, a fost vândută, cu 71 de milioane de dolari, la o licitaţia organizată de casa Christie’s, la New York, în mai 2018. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu