Scrutinul din Franţa, urmărit cu atenţie de o lume întreagă. Ţara are un rol important pe scena politică mondială

Embed:

Scrutinul din Franţa este urmărit cu atenţie de o lume întreagă şi asta pentru că ţara are un rol extrem de important pe scena politică mondială.

Statul, care ocupă locul 21 în lume la capitolul populaţie, deţine poziţii de vârf la nivel internaţional în mai multe domenii, în special în economie şi apărare. 

În Europa, Franţa se află pe locul al doilea în topul celor mai locuite state, după Germania. Hexagonul numără aproximativ 70 de milioane de oameni.

Datele arată că doar în ultimii 30 de ani, populaţia a crescut cu aproximativ zece milioane. După numărul de locuitori, Franţa este urmată de Marea Britanie, care are o populaţie de 65,4 milioane.

Şi economia franceză este pe măsură. Statul reprezintă a treia putere economică europeană, după Germania şi Marea Britanie.

La nivel mondial, ţara se află pe locul şase. Ea este devansată de Statele Unite, China, Japonia şi, respectiv, ţările europene - Germania şi Marea Britanie.

Franţa reprezintă principala putere agricolă europeană şi este cel mai important producător mondial de vin. Casele de modă franceze şi afacerile din acest domeniu generează venituri mai mari decât industria aeronautică şi auto la un loc. Doar o ediţie a "Săptămânii Modei" de la Paris aduce ţării venituri de 1,2 miliarde de euro. Franța deţine locuri de top şi în aşa domenii ca cel textil, nuclear şi de minerit.

Pentru acest an, Produsul Intern Brut al Franţei este de 2.600 de miliarde de euro. Cifra este cu 1,3 la sută mai mare decât anul trecut.

Aproximativ două procente din PIB este alocat domeniului apărării. Autoritățile de la Paris susțin că, în următorii ani, eforturile financiare în sectorul armatei vor crește și mai mult pentru ca ţara să poată face faţă ameninţărilor teroriste.

Franţa este și unul dintre cei mai activi membri NATO, având mii de militari în misiunile din Kosovo, Afganistan, Libia şi Siria. De asemenea, peste trei mii de soldați sunt mobilizați în bazele militare din Africa.

Țara are aproximativ 202.000 de militari activi, 1.340 de avioane şi 67 de nave de război. Statul francez reprezintă și cea de-a treia putere nucleară a lumii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu