Scrutin controversat în estul separatist al Ucrainei. Localnicii din Lugansk şi Doneţk îşi aleg Parlamentul şi preşedintele

Embed:

Scrutin controversat în estul separatist al Ucrainei. Cele două republici autoproclamate Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, îşi aleg astăzi Parlamentul şi preşedintele. Alegerile sunt criticate vehement de Occident, dar susţinute de Rusia.

Oraşul Doneţk, principalul bastion al militanţilor proruşi, este împânzit de afişe electorale în care apare Alexandr Zaharcenko, unul dintre principalii lideri separatişti şi cu cele mai mari şanse de câştig în aşa-numita cursă electorală. La scrutinul denunţat de Kiev, Statele Unite şi Uniunea Europeană, toţi candidaţii optează pentru independenţa faţă de Ucraina şi apropierea de Rusia. Autorităţile separatiste susţin că alegerile sunt indispensabile pentru a oferi mai multă legimitate regimurilor politice din Lugansk şi Doneţk.

"Alegerile care au loc în 2 noiembrie reprezintă un moment crucial, deoarece statul nostru va deveni legitim", a spus Alexandr Zaharcenko, lider separatist în Doneţk.

Numărul exact al alegătorilor este necunoscut. Şi asta deoarece dintre cele cinci milioane de votanţi înscrişi pe listele electorale înaintea conflictului, mulţi au părăsit regiunea. Puţinii oameni care au mai rămas în Doneţk spun că tot ce îşi doresc este încetarea luptelor.

"Nu vreau nimic altceva în viaţa mea decât pace. Doar pace, nimic mai mult", a menţionat o alegătoare.

Niciun observator al vreunei organizaţii internaţionale nu va monitoriza aşa-zisul scrutin. Doar câţiva deputaţi ruşi au anunţat că vor veni să monitorizeze desfăşurarea alegerilor. Scrutinul are loc la o săptămână după ce alegerile parlamentare din Ucraina au fost câştigate cu o majoritate covârşitoare de partidele proeuropene. Peste 3.700 de oameni au murit în estul separatist al Ucrainei, de la izbucnirea conflictului în luna aprilie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu