"Scrisoarea lui Voronin este un spectacol public fără bază infracţională"

Embed:

Analiştii politici consideră că scrisoarea adresată de liderul PCRM, Vladimir Voronin, astăzi lui Marian Lupu este o acţiune de PR, care se înscrise într-un plan pus la punct de comunişti. Mai mult, aceştia susţin că nu exită o bază infracţională precum că ar avea loc uzurparea puterii în stat, aşa cum se menţionează în scrisoare. Declaraţiile au făcute la Ediţia Specială din această seară.

"Nu vad premise de uzurpare a puterii. Sunt acuzaţii pur politice. Scrisoarea respectivă este un act politic şi nicidecum juridic. Nu există circumstanţe de infracţiune care să cadă sub articolul privind uzurparea puterii de stat. Nu văd o bază legală în această pretenţie. Dacă Parlamentul ar depăşi mandatul de patru ani şi ar continua să rămână la putere, atunci am avea o uzurpare a puterii", este de părere doctorul în drept Veaceslav Zaporojan.

"Scrisoarea a fost, de fapt, o mimare mai mult a unei solicitări. A fost făcută mai mult pentru spectacol public, decât pentru o solicitare propriu-zisă. Cred, totuşi, că Marian Lupu trebuia să accepte întâlnirea cu Vladimir Voronin. Greşeala comuniştilor a fost că au răspândit-o întâi în mass-media şi după asta i-au expediat-o lui Lupu. Comuniştii au făcut un joc de PR", a spus preşedintele Centrului pentru Politici Sociale, Vasile Croitoru.

Totodată, analiştii au insistat asupra faptului că ideea organizarii unui plebiscit este una nepotrivită. Aceştia sunt de părere că referendumul este un risc. "Ideea referendumului constituţional este depăşită. Este un risc foarte mare de a diviza şi mai mult societatea noastră. Dacă ar fi mai linişte în ţară da, ar fi binevenit un referendum, dar nicidecum aşa în garbă", a subliniat politologul Pavel Midrigan.

Liderul PCRM Vladimir Voronin i-a expediat astăzi o scrisoare preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, prin care solicită să fie dizolvat Legislativul şi stabilită data alegerilor prezidenţiale, "pentru a păstra pacea şi liniştea în ţară". De asemenea, Voronin invocă faptul că Alianţa de Guvernare uzurpă puterea în stat. În replică, Marian Lupu i-a spus că răvaşul este, de fapt, un joc ieftin fără valoare. Alianţa pentru Integrare Europeană propune organizarea unui refendum constituţional pentru a simplifica procedura de alegere a preşedintelui, nu mai târziu de luna aprilie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu