Scoteau bani din ţară pentru a face contrabandă cu droguri. Suspecţii au transportat circa 1.000 KILOGRAME DE HAŞIŞ. Şapte persoane, reţinute

Embed:

 

Şapte moldoveni riscă să-şi petreacă următorii 15 ani după gratiii. Asta după ce, procurorii, i-au reţinut pe teritoriul Republicii Moldova, fiind bănuiţi pentru trafic de droguri.

Aceştia cumpărau hașișul din Spania, fiind ajutaţi de alţi cetăţeni din Rusia, Ucraina, Belarus. În total, din 2016 şi până în prezent, suspecţii au reuşit să transporte în Rusia aproximativ o tonă de haşiş, valoarea căruia ajunge la două milioane de euro.

Din grupare fac parte foști și actuali angajați ai Poliției de Frontieră, ai Inspectoratului Național de Patrulare și inclusiv liderul grupării criminale, fost angajat al poliției de frontieră.

Potrivit oamenilor legii, suspecţii comunicau între ei prin intermediul Viber, iar în cadrul investigaţiilor, procurorii au interceptat mai multe înregistrări audio, care demonstrează vinovăţia bănuiților. Şase din cei reţinuţi au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, iar altul 20 de zile.

"Membrii grupului plecau în Spania de unde cumpărau hașișul cu 700 de euro pentru un kilogram, îl transportau pe teritoriul Federaţiei Ruse, unde îl vindeau cu două mii, două mii cinci sute de euro. O parte din membrii căror sunt foşti şi actuali angajaţi ai poliţiei, colaboratori ai politiei de frontiera", a spus procurorul PCCOCS, Dumitru Ștefîrță.

Pe parcursul celor trei ani, procurorii împreună cu autorităţile mai multor state, au identificat mai multe trasee de deplasare și transportare a drogurilor, toate acestea ocoleau teritoriul Republicii Moldova.

"Încărcarea şi camuflarea din diferite mijloace de transport a drogurilor procurate şi transportarea lor în Federaţia Rusă. Acolo, făptuitorii erau aşteptaţi de alţi lideri, cetăţeni ai RM şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care la indicaţia liderului preluau cantitatea de haşiş din Spania şi o transportau spre realizare", a spus ofiţerul de investigaţii al Serviciului Vamal, Ion Bădilă.

Printre cei reținuți este și un actual angajat al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, în vârstă de 28 ani, care a activat în calitate de curier în transportarea drogurilor, precum și racola persoane pentru această activitate.

"Ultima captură a avut loc în luna februarie, 2018, în Spania. Afost reţinut un moldovean care era angajat al poliţiei, aflat în concediu de îngrijire a copilului. În cadrul percheziţiilor efectuate, în automobilul acestuia au fost depistate 40 de kg de haşiş", a spus șeful de secţie al direcţiei Antidrog din cadrul INI, Gheorghe Puțuntica.

În aceşti trei ani, ofiţerii au investigat activitatea de contrabandă a altor 16 persoane din acelaşi grup, zece dintre ei fiind reținuți în Spania, Rusia, Belarus și Ucraina, iar, alţi şase bănuiţi sunt daţi în căutare. Trei persoane, reținute pe teritoriul altor state, au fost condamnate la închisoare pe un termen de 15, 17 și 6 ani. Dacă vinovăţia celorlalţi bănuiţi va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă de până la 15 ani de puşcărie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu