SCOPUL REFERENDUMULUI DIN 2019 este reformarea clasei politice şi responsabilizarea deputaţilor

Embed:

Scopul referendumului consultativ care va fi organizat odată cu alegerile parlamentare din 2019, este reformarea clasei politice şi responsabilizarea deputaţilor.

Asta pentru că aleşii care nu-şi vor îndeplini atribuţiile sale, vor putea fi lipsiţi de mandat. Declaraţiile au fost făcute, aseara, în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii iniţiativei, a declarat că reducerea numărului de deputaţi va eficientiza activitatea Parlamentului.

"Scopul acestui referendum este de a consulta cetăţenii în privinţa reformării clasei politice, sporirii responsabilităţii acesteia şi reformarea Parlamentului. Este un mod de a-i pedepsi pe cei care activează necorespunzător funcţiei de ales al poporului", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Directorul companiei de consultanţă "Intellect Group", Ian Lisnevschi, consideră că astfel, în Legislativ vor ajunge doar cei mai demni candidaţi.

"Un exemplu de optimizare am văzut deja la nivel de Guvern. Reducerea numărului de deputaţi va asigura o concurenţă: politicienii şi partidele vor trebui să demonstreze că, într-adevăr sunt formaţiuni, ci nu doar organizaţii politice", a spus directorul companiei de consultanță "Intellect Group", Ian Lisnevschi.

În cadrul emisiunii, au fost abordate şi relaţiile dintre Parlament şi Preşedinţie. Asta în contextul în care, vineri, şeful Legislativului, Andrian Candu, a lăsat să se înţeleagă că Igor Dodon ar putea fi suspendat din funcţie pentru încălcarea constantă a Constituţiei.

"Preşedintele ţării poate avea alte viziuni politice, dar nu trebuie să uite despre supremația legii, despre Constituţie, dar şi despre relaţiile interinstituționale. Dacă nu-i place o lege, are tot dreptul să o conteste la Curtea Constituţională", a spus desputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Deputatul s-a referit şi la petiţia adresată Delegaţiei UE în Moldova, în care PDM a solicitat suport pentru investigarea implicării Partidului Liberal Democrat şi al fostului ei membru, actualul lider al PAS, Maia Sandu, în frauda bancară.

"Cele mai mari sume de bani au fost stoarse atunci când reprezentanţii PLDM erau la conducerea Guvernului, a Cancelariei de Stat, dar şi a
Ministerului Finanţelor. Nu este posibil ca aceşti funcţionari să nu fi avut tangenţă cu asta", a spus desputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Potrivit PDM, atât Vlad Filat, Maia Sandu, cât şi alţi liberal-democraţi au călătorit peste hotare cu avioane de lux, deplasări plătite din bani obţinuţi în urma fraudei bancare. Frauda din sistemul bancar este acum investigată de autorităţile moldoveneşti în parteneriat cu o companie străină.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu