Şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului, ţinta atacurilor administraţiei transnistrene

Embed:

În ultimii ani, administraţia transnistreană a încercat de mai multe ori să zădărnicească procesul de instruire în cele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, subordonate Chişinăului. Cel mai des, ţinta atacurilor a fost liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol.

Cel mai recent caz a avut loc acum două săptămâni, când profesorii-pensionari care activează la Liceul "Mihai Eminescu" din satul Corjova, deţinători ai aşa-zisei cetăţenii transnistrene, au fost obligaţi să restituie pensiile primite. Sumele ajung la 20 mii de lei. Mai mult, ei au fost informaţi că nu vor mai primi indemnizaţii din bugetul local.

Un alt caz s-a produs la începutul lunii februarie. Atunci, directorul liceului "Lucian Blaga", contabila şi şoferul au fost reţinuţi la întoarcere de la Căuşeni, cu salariile profesorilor. Miliţia transnistreană a confiscat automobilul, banii pentru retribuţia muncii profesorilor şi ştampila instituţiei. Directorul liceului a fost învinuit de contrabandă. Ulterior aceştia au fost eliberaţi, precum şi bunurile confiscate.

Tot în luna februarie, conturile bancare ale şcolii au fost blocate. Abia după vizita în regiune a ambasadorului special al OSCE, fiscul de la Tiraspol a renunţat la această măsură. Iar la sfârşitul anului trecut, un grup de miliţieni a intrat cu forţa în liceul "Lucian Blaga". Mai mulţi profesori au fost interogaţi şi ameninţaţi cu închisoarea.

De asemenea, în noiembrie 2013, în curtea liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost întinsă sârmă ghimpată, pentru a izola instituţia de o şcoală subordonată administraţiei de la Tiraspol.  

Iar în septembrie 2011, aproape 200 de elevi şi 25 de profesori din Grigoriopol, care plecau la şcoală în satul Doroţcaia, au fost reţinuţi de către reprezentanţii serviciului vamal al regiunii.

Un alt caz grav s-a produs în vara anului 2004, când autorităţile de la Tiraspol au închis şcolile din Bender, Râbniţa şi Tiraspol. Unii părinţi şi profesori au fost arestaţi, clădirile şcolilor au fost puse sub sechestru, iar bunurile din proprietatea acestora au fost distruse.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu