Şcoli fără apă şi cu toaleta în curte. Fiecare a treia şcoală din ţară NU corespunde normelor de igienă

Embed:

Fiecare a treia şcoală din ţară are toaleta în curte, iar cele mai multe dintre ele nici pe departe nu corespund normelor elementare de igienă.

Potrivit unui raport prezentat de Avocatul Copilului, situaţia nu se va schimba în bine prea curând, asta pentru că, în prezent, dotarea şcolilor din sate cu toalete interne este practic imposibilă, din cauza lipsei sistemelor de canalizare.

Una dintre instituţiile de învăţământ care se confruntă cu această problemă este şi gimnaziul din satul Izbişte, raionul Criuleni, unde învaţă 300 de copii.

"Chiar de ninge sau plouă, elevii trebuie să parcurgă o distanţă de 100 de m, pentru a ajunge la WC. Aici, mirosul este de-a dreptul insuportabil, iar de hârtie igienică sau lavoar nici nu poate fi vorba."

Administraţia şcolii susţine că nu poate soluţiona problema, pentru că în sat nu este sistem de canalizare.

"Este foarte mare nevoie de acest WC, dar nu ne ajung resurse financiare. Dar, până a construi WC-ul, mai e nevoie şi de canalizare", a afirmat directorul interimar gimnaziul Izbişte, Natalia Rusu.

Standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prevăd că toaletele trebuie să fie integrate în clădirea de bază, să fie accesibile şi să corespundă normele de igienă.

"Ce m-a frapat, copiii, dacă sunt de la ţară, se conformează acestor condiţii", a afirmat Avocatul Poporului, Maia Bănărescu.

Potrivit legislaţiei, managerii şcolilor trebuie să gestioneze banii publici în aşa fel încât să contruiască toalete, care să corespundă normelor de igienă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu