Şcoala, PERICOL pentru elevii din Soldăneşti. RISCUL la care se expun copiii în fiecare zi

Embed:

Elevii gimnaziului din satul Alcedar, raionul Şoldăneşti, îşi pun zilnic viaţa în pericol. Asta pentru că pereţii şi acoperişul sălii de sport se pot prăbuşi în orice moment. Deşi clădirea instituţiei de învăţământ este în gestiunea primăriei, de mai bine de 25 de ani, autorităţile nu au soluţionat problema.

Căldirea în care se află sala de sport a fost construită acum 30 ani. După trei ani, în urma unui cutremur, pereţii edificiului au crăpat. Managerul de pe atunci al instituţiei spune că totul s-ar fi întâmplat din cauza unei greşeli din timpul construcţiei sediului.

"Aici au fost făcute nişte schimbări în proiectul construcţie care nu erau legitime. Aşa timp de blocuri nu se utilizază pentru sălile unde se află oameni", a declarat profesorul Ion Păpuşoi. 

Elevii din Alcedar spun că ocolesc imobilul, însă, de multe ori, cei mai mici ignoră îndemnul profesorilor de a se juca în preajmă.

Directorul şcolii susţine că a depus demersuri atât la primărie, cât şi la consiliul raional, însă nimeni nu ştie când va fi rezolvată problema.

"Iată am montat această bară ca să ştie că mai departe să nu treacă dar, copii sunt copii, unde e interzis acolo e intersul cel mare", s-a justificat directorul Gimnaziului Alcedar, Alina Lupaci.

Primarul localităţii dă asigurări că, până la sfârşitul acestui an, clădirea va fi demolată. Cele 51.000 de lei, necesare în acest sens, vor fi alocate din bugetul consiliului raional.

"Această întrebare într-adevăr a trebuit hotărâtă mai înainte. Dar înţelegeţi că probleme au fost mai multe şi primăria nu a dispus de aşa sume. Până când va fi demolată, vom face un gard", a dat asigurări primarul Tudor Cepraga.

În lipsa unei săli de sport, elevii din Alcedar fac lecţiile de educaţie fizică într-o sală de clasă, adaptată.

"Sistem de ventilare nu-i, efectuăm exerciţii, dar ca să alergăm mai tare, nu putem ca să nu se ridice praf. E clar că vrem şi noi o sală cu inventar sportiv, unde elevii să se poată ocupa la diferite secţii", a spus profesoara Tamara Ursachi.

În Gimnaziul din Alcedar învaţă 140 de copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu