Şcoala în care a învăţat prima doamnă a ţării, reorganizată. Ce spun autorităţile locale

Embed:

Şcoala din satul Parcani, raionul Soroca, în care a învăţat prima doamnă a ţării, Margareta Timofti, a fost reorganizată. În noile condiţii, elevii de aici îşi vor continua studiile gimnaziale în satul vecin, Voloave. Însă localnicii nu vor să se conformeze deciziei autorităţilor şi ameninţă cu proteste. În replică, reprezentanţii Direcţiei de Învăţământ din Soroca susţin că nu au bani pentru a întreţine instituţia

În şcoala din satul Parcani învaţă 58 de elevi. 25 dintre ei sunt în clasele primare. În ultimii ani, prima doamnă a ţării, Margareta Timofti, a făcut mai multe donaţii acestei instituţii.  Astfel, gimnaziul are o bibliotecă bogată, calculatoare şi mobilier nou. De asemenea, au fost create condiţii pentru elevii cu nevoi speciale. Tocmai de aceea, părinţii şi învăţătorii nu vor să renunţe la această şcoală.

Primarul localităţii susţine că îşi permite să întreţină gimnaziul, dar nu poate influenţa decizia Direcţiei de Învăţământ Soroca. Potrivit reprezentanţilor acesteia, instituţia de învăţământ a fost reorganizată în şcoală primară deoarece nu există condiţii adecvate pentru studii şi lipsesc mai mulţi profesori. Aceeaşi situaţie există şi în alte nouă şcoli din raionul Soroca.

"În loc să investim în procurarea utilajului modern, în reconstrucţiile acoperişurilor, salilor de sport, cantinelor şcolare noi foloseam 5 milioane pentru a întreţine şcolile mici, fără perspectivă, din păcate", a spus şeful direcţiei de Învăţământ Soroca, Ghenadie Donos. 

Din 1 ianuarie 2013, statul finanţează şcolile în funcţie de numărul de elevi. Instituţiile unde învaţă mai puţin de 91 de copii sunt optimizate. Până în prezent, 127 de şcoli au fost reorganizate, iar până la sfârşitul anului, reforma va fi aplicată în alte aproximativ 50 de instituţii de învăţământ.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu