SCHIMBĂRI ÎN COMPONENŢA: Nagacevschi propune ca CSM să aibă 15, şi nu 12 membri

Embed:
În contextul unui blocaj continuu în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, vrea să schimbe componenţa numerică a CSM, astfel ca instituţia să aibă 15, şi nu 12 membrii cum este în prezent. Proiectul de lege seamănă izbitor cu cel elaborat de fosta guvernare, care propunea ca numărul membrilor să crească până la 14. Documentul a fost aprobat de Guvern şi urmează să ajungă în Parlament.

Fadei Nagacevschi a declarat că era nevoie de un nou proiect, pentru că cel vechi a fost criticat de experţi şi deputaţi. Totuşi, ministrul Justiţiei recunoaşte că cea mai importantă modificare ţine de majorarea numărului de membri ai CSM.

  "Se adaugă o persoană delegată din partea Adunării Generale a Judecătorilor şi doi din partea mediului academic. Susţinem poziţia că membrul CSM din partea Adunării Generale a Judecătorilor trebuie să fie selectat urmare a unei campanii electorale în rândul judecătorilor", a spus ministrul Justiţiei , Fadei Nagacevschi.

Nagacevschi spune că vrea să deblocheze activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Asta în contextul în care, de câteva luni, CSM încearcă să se întrunească, dar fără izbândă. Paradoxal este că la ultima şedinţă a Consiliului a lipsit chiar ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

  "Este vorba despre o diluare a puterii şi o echilibrare a puterii în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Noi observăm că ultimele evoluţii din cadrul sistemului judecătoresc demonstrează că ceva nu merge în cadrul acestui sistem", a spus ministrul Justiţiei , Fadei Nagacevschi.

Documentul mai prevede că şedinţele CSM vor fi publice, iar deciziile vor putea fi contestate la Curtea de Apel. Proiectul urmează să fie votat în Parlament şi va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.  Amintim că, CSM, autoritatea care reglementează activitatea judecătorească, este în blocaj instituțional din lipsă de cvorum. Doi membri au renunţat la funcţii, iar cinci au fost demişi de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Magistraţii CSM au contestat decizia, însă Curtea de Apel le-a respins solicitarea ca fiind inadmisibilă.
loading...

Lasă un comentariu