Schimbare importantă de legislaţie în SUA. Americanii își vor putea face arme pe imprimante 3D

Americanii își vor putea face arme pe imprimante 3D începând de săptămâna viitoare, după ce activiștii pentru legalizarea armelor au ajuns la o înțelegere cu guvernul SUA, scrie CNN, citează libertatea.ro. Astfel, începând cu 1 august oricine va putea descărca planurile de realizare a armelor pe imprimante 3D.

Acordul pune capăt unei bătălii legale de mai mulți ani, care a început atunci când Cody Wilson, care se descrie ca un anarhist de stânga, a publicat în 2013 planurile pentru un pistol tipărit de 3D pe care l-a numit "The Liberator".

Pistolul cu un singur glonț este realizat aproape în întregime din plastic – același material din care se fac piesele de Lego – și poate fi realizat pe o imprimantă 3-D. Singurele părți metalice sunt bolțul de ardere și o bucată de metal inclusă pentru a se conforma Legii privind armele de foc nedetectabile.

Departamentul de Stat al SUA i-a cerul lui Wilson și ONG-ului său să retragă planurile deoarece acestea ar încălca regulamentul internațional privind traficul de arme (ITAR), care reglementează exportul de materiale, servicii și date tehnice din domeniul apărării.

În esență, oficialii au spus că cineva dintr-o altă țară – o țară în care SUA nu vinde arme – ar putea descărca materialul și să-și facă propriile pistoale.

Wilson s-a conformat, dar a spus că fișierele au fost deja descărcate de un milion de ori și a dat în judecată guvernul federal în 2015.
 
În timpul procesului legal, s-a ajuns la o înțelegere în urma căreia guvernul a fost de acord ca Wilson și ONG-ul său să publice planurile și de asemenea le va plăti acestora 40.000 de dolari taxele legale.

Acordul nu a fost făcut public, dar avocații lui Wilson au oferit o copie CNN. "Am cerut luna de pe cer și ne-am gândit că guvernul o va respinge, dar ei nu au vrut să se judece", a declarat avocatul Alan M. Gottlieb. "Ne-am luptat în instanță până acum și apoi, brusc am ajuns la o înțelegere", a spus acesta.

Armele de foc, cum ar fi The Liberator, au fost poreclite "Arme Fantomă", deoarece nu au numere de serie și nu pot fi detectate.

Wilson a construit un site web unde oamenii pot descărca fișierele pentru The Liberator, un pistol Baretta M9 complet și alte arme de foc. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să-și împărtășească propriile modele de arme, reviste și alte accesorii.

Permiterea construirii unor arme nereglementate și nedetectabile va face mult mai grea, dacă nu chiar imposibilă, munca guvernelor de a le interzice pe viitor.

Gardiner se teme că o astfel de acțiune le va simplifica treaba teroriștilor și persoanelor periculoase, care vor putea trece de controale și vor avea posibilitatea de a pune mult mai ușor mâna pe arme. "Cred că toată lumea din America ar trebui să se teamă de asta", a precizat avocatul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu