Schimbă candidaţii cum ar schimba mănuşile. Vladimir Ţurcan, propus de Parlament la funcţia de Judecător al Curţii Constituţionale în locul lui Pulbere

Embed:

Socialistul Vladimir Ţurcan este noul candidat al Parlamentului la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Acesta este propus în locul lui Dumitru Pulbere. Decizia de a schimba candidatul a fost luată în această dimineaţă, la Comisia juridică.

Candidatura lui Vladimir Ţurcan a fost înaintată de către socialişti, iar decizia ar fi fost luată în această dimineaţă, la şedinţa fracţiunii PSRM. 

Dumitru Pulbere, care a fost înaintat ieri la această funcţie, nu poate candida deoarece a fost Judecător la Curtea Constituţională de două ori. Potrivit legii, un magistrat CC nu poate deţine mai mult de două mandate. Socialiştii au decis să retragă candidatura lui Pulbere, după ce presa a mediatizat această ilegalitate. 

CINE ESTE VLADIMIR ŢURCAN

Vladimir Ţurcan este deputat PSRM. Recent presa a scris că Ţurcan, omul de încredere a lui Igor Dodon, l-a vizitat de mai multe ori pe Veaceslav Platon la penitenciar. Solicitat să comenteze informaţiile apărute în presă, Ţurcan ne-a scris într-un sms că a avut o singură întrevedere cu condamnatul Veaceslav Platon. Potrivit acestuia, discuţia a avut loc în contextul audierii lui Platon în cadrul comisiei de anchetă a furtului miliardului, care va avea loc în data de 1 august.

CITEŞTE ŞI: Socialistul Vladimir Ţurcan recunoaşte că s-a văzut cu Veaceslav Platon. Ce au discutat cei doi

În ajunul alegerilor parlamentare din 2019, anticorupţie.md a scris despre candidatul PSRM Vladimir Ţurcan. În anul 2001 a intrat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi - 2001-2002 și 2005-2009, apoi în 2009-2014.  În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiștilor.

La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alți trei deputați comuniști au părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM și au aderat la Partidul Moldova Unită. 

 

În 2013, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Partidul  Moldova Unită, condus de Vladimir Țurcan, precum și alte trei partide mici și necunoscute - Partidul Popular Socialist, Partidul Patrioţii Moldovei, Partidul Renaştere - au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea unui Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică își propunea să în Republica Moldova ”ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli”.

Avere și interese. Socialistul Vladimir Țurcan a ocupat, din 1976 și până în prezent, doar funcții în cadrul unor instituții publice, începând cu Procuratura Generală și terminând cu Parlament. Acesta aproape că niciodată nu a deținut firme care să-i aducă venituri suplimentare față de salariul de bugetar. Totuși, acesta duce o viață îndestulată, locuind într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc din Chișinău, pe care a obținut-o în anul 2007, perioadă în care era deputat.

„Secretul” deputatului Țurcan par să fie „investițiile” în copiii săi, care gestionează mai multe firme, unele dintre ele fondate sau, mai corect spus, înregistrate pe numele lor, când acești abia au împlinit 18 ani. În acest mod, chiar dacă firmele respective ar fi fost controlate de facto de deputat, ele, conform legii, nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale tatălui, se mai spune în investigaţie. 

În 2008, Țurcanu, deși avea apartament în Chișinău, s-a înscris într-o listă a deputaților care doreau obținerea unei locuințe, într-un bloc nou, la un preț de doar 310 euro per m.p., în timp ce valoarea de piață a unei astfel de locuințe era de aproape trei ori mai mari. 

Până a obține un nou mandat în Parlament în 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei.

În 2016 Țurcan a investit 400.000 de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați. În 2016 legiuitorul a luat în posesie și folosință un Lexus RX-200T, care ar costa 10.000 de euro. Alte 10.800 de dolari deputatul le păstrează în bancă.

În declarațiile sale de avere din 2015 Vladimir Țurcan menționa că deține acțiuni în valoare de 910 mii de lei la Întreprinderea de Stat Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari prin conducerea proiectelor de investiții capitale. 

În 2016, Vladimir Țurcan a intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, pentru că nu și-ar fi declarat toate proprietățile și niște conturi bancare. Controlul a fost inițiat în 2016. În cadrul controlului s-a stabilit că Vladimir Țurcan nu a declarat pentru anul 2014 o casă de locuit dobândită în anul 2001, cu suprafața de 66,7 m2, neevaluată de organele cadastrale, care îi aparține, un venit de 294,05 dolari SUA, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la B.C.Energbank și venitul soției, în sumă de 60,3 euro, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la Banca de Economii și cinci conturi de card cu sume neînsemnate.

Lasă un comentariu