Schimb de replici la Guvern din cauza mirosului urât din Capitală. Maia Sandu şi directorul Apă Canal nu s-au putut înţelege

Embed:

În Chişinău pute pentru că au murit bacteriile de la Staţia de epurare. În loc să ofere soluţii urgente, dar mai ales eficiente, pentru a-i scăpa pe locuitorii Capitalei de chinul duhorii care a învăluit oraşul, funcţionarii de la "Apă-Canal" dau vina pe bacterii.

Potrivit lor, microorganismele care ar fi trebuit să omoare mirosul emanat din ceea ce producem noi zilnic, au murit şi ele la rândul lor. S-a întâmplat din cauza concentrațiilor mari de detergenţi din apele uzate. Iar alte bacterii noi, spune directorul Apă-Canal, trebuie recultivate. Explicaţiile au fost oferite la şedinţa de astăzi a Guvernului.

"Culturile de bacterii bune care trebuie să prelucreze toate apele uzate de la circa 20 de bacterii bune au rămas circa două, trei bune", a spus VALERIU MEŞCA/directorul "Apă Canal-Chişinău".

Premierul Maia Sandu s-a arătat nemulţumită de răspunsurile pe care le-a auzit.

"Ce aţi făcut dumneavostră şi când aveţi de gând să le recultivaţi, ca să scăpăm de acest miros", a întrebat premierul Maia Sandu.

"Necesită timp. O lună şi jumătate", a spus VALERIU MEŞCA, directorul "Apă Canal-Chişinău". 

"Când aţi început procesul de recultivare", a întrebat Maia Sandu.

"Procesul de recultivare se petrece în permanenţă. Mai repede decât poate natura nu putem noi", a spus VALERIU MEŞCA, directorul "Apă Canal-Chişinău".

Tot Meşca a spus că o altă cauză a mirosului urât din Chişinău este cantitatea mare de nămol stocat în mai multe lacuri din municipiu. Mai exact, de-a lungul timpului, s-au acumulat 760 de mii de tone de nămol.

"Ce să facem cu acest nămol nu s-a decis nici atunci, nici acum. Nămolul din aceste lacuri continuă să fermenteze şi se elimină în atmosferă cantităţi mari de miros neplăcut", a spus VALERIU MEŞCA, directorul "Apă Canal-Chişinău".

Valeriu Meşca nu a putut spune exact când vom scăpa de mirosul urât. El a încercat să convingă membrii Guvernului că, de fapt, în Capitală nu pute atât de rău. Mai mult, Meşca ne linişteşte şi ne promite că NU vom scăpa degraba de mirosul urât.

"Noi vom fi terorizaţi de acest miros încă cât timp", a întrebat IULIANA CANTARAGIU, secretar de stat, Ministerul Mediului.

"În staţie acum nu există miros atât de înţepător ca să perturbeze viaţa orăşenilor. Situaţia nu o să se schimbe degrabă. Vă asigur", a spus VALERIU MEŞCA director Apă - Canal. 

De câteva săptămâni, Capitala este sufocată de un miros urât emanat de la staţia de epurare. Reprezentanţii "Apă Canal Chişinău" au declarat că de vină ar fi doi agenţi economici, care aruncă deşeuri în râul Bîc, lucru negat de companiile vizate.

Procuratura Generală a deschis două cauze penale pe acest fapt. Problema mirosului urât a ajuns şi în Parlament. Săptămâna viitoare vor fi organizate audieri la acest subiect. Anunţul a fost făcut pentru postul nostru de televiziune de democrata Violeta Ivanov, care este preşedintele Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu