Schimb de replici dure între "românul" Ghimpu şi "moldovanul" Dodon VIDEO

Embed:

Replici acide chiar de la începutul şedinţei în plen a Parlamentului. Socialistul Igor Dodon şi liberalul Mihai Ghimpu au făcut un schimb de „complimente” în prezenţa deputaţilor, pe marginea subiectului privind ziua de 16 mai.

Totul a început de la solicitarea liderului PL de a include pe ordinea de zi propunerea privind organizarea unei şedinţe plenare speciale pe 16 mai.

„Luna mai, în afară de victorie, pace în Europa, mai este luna în care a început nenorocirea moldovenilor. La 16 mai 1812, Rusia ţaristă a semnat un tratat cu turcii, prin care a anexat Basarabia, tăind în două inima Moldovei. Cred că trebuie să avem o şedinţă specială, sunt 200 de ani şi tot ce simţim azi, sărăcie, mizerie, crimă organizată, comunism e un rezultat al bazelor puse la 16 mai 1812”, a declarat Mihai Ghimpu.

Afirmaţiile l-au enervat pe deputatul neafiliat Igor Dodon. „200 de ani au fost şi sunt o perioadă importantă de relaţii bilaterale moldo-ruse, şi cei care vin cu idei năstruşnice... Noi, cei care gândim constructiv în Parlament, trebuie să avem o poziţie clară. Vreau să aflăm azi, care e poziţia fracţiunilor faţă de declaraţia primarului Capitalei, cu privire la instituirea zilei de 16 mai drept zi de doliu naţional”, a spus, în replică, Dodon.

Preşedintele Legislativului, Marian Lupu, a încercat să calmeze spiritele: „Am venit cu solicitarea respectuoasă, după alegerea preşedintelui, insistând ca Parlamentul să intre într-o albie lucrativă, de calmitate. În plenul Parlamentului suntem obligaţi să examinăm sute de acte legislative. Tot ce ţine de declaraţii politice, cine ce gândeşte şi cum, vă rog să vă înscrieţi pentru luări de cuvânt la sfârşit. Voi închide microfonul dacă declaraţiile nu se referă la ordinea de zi. Normă generală. Domnul Ghimpu a propus la ordinea de zi. Va trebuie să ne întrunim în cadrul biroului permanent Parlamentului şi să decidem”.

Se pare, însă, că nu prea i-a reuşit. „Domnule  Lupu, vă mulţumesc, aţi intuit ce am avut în vedere. Dar această dezordine se datorează, mă scuzaţi, dumneavoastră. De ce le daţi cuvântul? Dacă vedeţi că vorbesc de pe dealuri, închideţi microfonul. Dodon nu are fracţiune şi nu e în opoziţie, e un deputat neafiliat şi nu îl faceţi erou aici. Când vedeţi ce declaraţii face acest moldovan, nu recunoaşte că a fost tăiată Moldova”, a spus Ghimpu.

Dodon a încercat să răspundă, însă Lupu nu i-a mai permis să ia cuvântul la microfon. „Domnule Dodon, s-a terminat, două ieşiri aţi avut, de ajuns”, i-a tăiat-o speaker-ul Parlamentului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu