Schimb de declaraţii. Departamentul instituţiilor penitenciare infirmă spusele avocatului lui Vlad Filat

Departamentul instituţiilor penitenciare (DIP) respinge afirmaţiile avocatului Igor Popa care a declarat că fostul premier Vlad Filat este deţinut într-o cameră cu un recidivist.

Şi procurorul care se ocupă de cazul Filat, Adriana Beţişor, consideră că Igor Popa încearcă să devieze subiectul învinuirii.

În cadrul unei emisiuni de la postul privat de televiziune TV 7, Igor Popa a declarat că la Penitenciarul 13, unde este deţinut clientul său, liderul PLDM, Vlad Filat, i se încalcă mai multe drepturi.

"Un exemplu mai proaspăt este că lui Vlad Filat i s-a introdus în celulă un recidivist. Dumnealui este condamnat pentru viol și nu pentru viol simplu, dar cu circumstanțe agravante, minori", a spus avocatul.

Reprezentanţii departamentului instituţiilor penitenciare resping aceste afirmaţii.

"Informaţia că inculpatul Vladimir Filat stă în celula cu un recidivist este falsă. Persoana cu care stă în celulă se află in arest preventiv care beneficiază de asemenea de prezumţia de nevinovaţie fără a exista o condamnare a instanţei", se spune în comunicatul DIP.

Totodată, în comunicatul de presă se mai spune că Vlad Filat este plasat într-o celulă de nouă metri pătrați şi beneficiază de mai multe facilități. Asta deoarece îi este respectat statutul de deținut în arest preventiv.

Tot în comunicat se menţionează şi faptul că oficiali din ţara noastră, dar și din străinătate au verificat de mai multe ori condiţiile de detenție ale fostului premier şi nu au avut obiecţii.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Igor Popa a spus că lui Vlad Filat i s-a întins o cursă atunci când Ilan Şor i-a oferit mai multe cadouri: "Ceea ce s-a întâmplat și în acest caz și noi cu siguranță o să ajungem să demonstrăm asta, este un caz de provocare. Noi considerăm că martorul principal asta a făcut. L-a provocat pe domnul Filat prin anumite cadouri. Cu scopul de a-l documenta, de a obține probe, ca ulterior să fie documentat și să poate fi șantajat "

"Se face o deraiere foarte interesantă de la ceea ce formează obiectul învinuirii spre ceea ce îi interesează mai mult pe ei. Toate bunurile care au fost date, automobile, servicii hoteliere si asa mai departe toate formeaza si de fapt au fost procurate ca urmare a banilor scoşi din Banca de Economii cu încuviinţarea şi la solicitarea inculpatului", a spus procuroarea Adriana Beţişor. 

Astăzi, urma să aibă loc o nouă şedinţă de judecată în dosarul Filat. Aceasta a fost însă amânată pentru data de 22 martie, din cauza stării de sănătate a bănuitului.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, are statut de învinuit în dosarul fraudelor din sistemul financiar-bancar. El a fost reţinut în data de 15 octombrie 2015, după ce primarul orașului Orhei, omul de afaceri Ilan Șor, a declarat că i-a oferit acestuia mită în valoare de 250 de milioane de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu