SCHILODIŢI ÎN IZOLATOR. Doi moldoveni, maltrataţi într-o închisoare din Rusia

Embed:
Avocaţii şi rudele a doi moldoveni, condamnaţi la închisoare în Rusia pentru trafic de droguri, susţin că bărbaţii au devenit victimele unei scheme ilegale şi că dosarul lor a fost fabricat la comandă. Mai mult, apărarea declară că după reţinere moldovenii, de 18 şi 30 de ani, au fost maltrataţi într-un izolator din Krasnodar. Cazul de agresiune, înregistrat acum doi ani, a încercat să fie muşamalizat de autorităţile ruse.

"Băiatul mi-a spus că la dânşii a fost înscenat, miliţionerii ceea au fost cu sumca, le-au pus sumca pe umăr", a spus Valentina Danu, mama băiatului.

Rudele celor doi moldoveni, originari din Călăraşi, mai spun că în izolator starea de sănătate a unuia dintre tineri s-a agravat, după ce, în urma loviturilor multiple, a suferit o traumă la coloana vertebrală şi a rămas fără un testicul.

"El a fost bătut tare, el era umflat tare. Are ciroză, are politistoză renală. Un an nu a mers deloc. Şi până în prezent, cum dă să meargă, piciorul i se umflă, şi nu poate să meargă", a zis Valentina Danu, mama băiatului.

Avocatul Andrei Briceac susţine că judecătorii ruşi au comis mai multe ilegalităţi în privinţa celor doi moldoveni. Apărarea a constatat că, iniţial, avocatul din oficiu nu şi-a exercitat atribuţiile aşa cum prevede legislaţia Rusiei.

"Există şi o presiune asupra avocaţilor de acolo, mai este şi aşa o problemă.Mai multe acte procedurale anexate la dosar, arată că acest avocat era pur şi simplu de acord cu solicitările procurorului", a declarat Andrei Briceac, avocat.

Într-un final, tinerii au fost condamnaţi de prima instanţă la nouă ani de puşcărie. Stanislav Patiev, avocatul din Rusia, susţine că această decizie este una incorectă, întrucât probele prezentate de procurori au fost colectate ilegal.

"Învinuiţii nu beneficiat de un traducător şi au semnat unele acte fără a înţelege esenţa lor", a zis  Stanislav Patiev, avocat din Federaţia Rusă.

Avocatul rus a atacat decizia la Curtea de Apel din oraşul Krasnodar. Reprezentanaţii Ministerului Justiţiei din ţara noastră spun că extrădarea tinerilor moldoveni nu poate fi posibilă atâta timp cât nu există o decizie finală a instanţei de judecată din Rusia.

"Am întreprins mai multe demersuri, solicitând asistenţa indispensabilă persoanelor date, înlăturarea tratamentelor inumane şi degradante la care sunt supuse aceştia", a declarat Rodion Guşctic, şef serviciul de presă al Ministerului Justiţiei

În următoarele zile şi reprezentanţii Ministerului de Externe va veni cu o declaraţie. Între timp, rudele celor doi moldoveni au depus o sesizare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu