SCHEMELE raiderului numărul 1 în CSI: Legătura lui Platon cu Filat, atacuri raider şi imunitate parlamentară

Embed:

Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acest fapt a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproape un miliard de lei. Potrivit anchetei, cinci companii controlate de Platon au primit credite de sute de milioane de dolari. Presa a scris, anterior, că Platon a fost ajutat de fostul premier Vlad Filat să obţină credite de la BEM. 

În prima schemă pusă la cale de Platon, cinci agenţi economici, controlați de persoane interpuse de raiderul numărul 1 în CSI, au contractat, în perioada 2011-2012, credite în valoare de 40 de milioane de dolari şi peste 123 de milioane de lei de la "Victoriabank". Banii au fost transferați la patru companii offshore. Ulterior, două firme au obţinut un credit de peste 53 de milioane de euro de la BEM. Suma a ajuns, la fel, în contul unei firme dintr-un paradis fiscal. De aici, împrumuturile contractate de cei cinci agenţi economici au fost restituite către „Victoriabank”.

În cea de-a doua schemă, alte două companii au contractat de la BEM două credite, în valoare de aproape 426 de milioane de lei. În acest caz, au fost gajate conturi dintr-o bancă din Rusia. Scenariul a fost similar: banii creditați au fost transferaţi unor companii offshore. Acestea din urmă au cumpărat acţiuni la "MoldovaAgroindbank" şi au investit în Compania de Asigurări "Asito", care i-ar aparţine lui Platon. Potrivit procurorilor, transferurile din ambele scheme ar fi fost efectuate electronic de la aceeași adresă de IP din Rusia, Ucraina şi Moldova.

De asemenea, presa a scris că Platon este implicat în spălarea a 20 de miliarde de dolari prin intermediul unei bănci din Moldova. În ultimii ani, Veaceslav Platon a fost implicat în diverse scandaluri. A apărut în atenţia presei după ce a fost acuzat de atac raider asupra unor bănci din ţară. Aproximativ 78 la sută din acțiunile Universalbank și 28 de procente din acțiunile Moldova Agroindbank ar fi fost înstrăinate ilegal.

Numele lui Platon a fost vizat şi în cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est, în care au fost implicate peste 90 de companii înregistrate în Rusia. Presa a mai scris despre implicarea controversatului om de afaceri în falimentarea centralei nucleare Energoatom din Ucraina.

Potrivit unui portal de ştiri ucrainean, Platon, care era capul unei grupări internaţionale de escroci, a mituit mai mulţi angajaţi ai acestei companii de stat, care i-au vândut secrete comerciale. Veaceslav Platon a mai intrat în atenția anchetatorilor din ţara vecină pentru mai multe încercări de preluare ostilă a unor bănci ucrainene. În 2009 urma să fie reţinut pentru tentativă de însușire în proporţii deosebit de mari a bunurilor.

Procurorii au fost împiedicați însă de faptul că Platon era candidat pentru funcţia de deputat. În anul 2012, Platon a declarat că și-a cumpărat locul în lista candidaţilor Alianței "Moldova Noastră" pentru a ajunge deputat și a profita de imunitatea parlamentară.

PUBLIKA.MD aminteşte că raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, a fost extrădat ieri autorităţilor din Moldova. Informaţia a fost confirmată de Procuratura Generală, printr-un comunicat de presă. Astăzi, judecătoria Buiucani urmează să se expună asupra demersului procurorilor privind prelungirea arestului preventiv pe numele lui Platon cu 30 de zile. Cotroversatul om de afaceri a fost arestat în țara vecină, după ce autoritățile moldovenești l-au dat în căutare internațională. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu