Scheme ILEGALE. Valentin Eșanu: Metalferos ar fi controlat de Vladimir Andronachi

Embed:

Acuzaţii grave la adresa proaspătului vicepreşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Andronachi. Preşedintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, susţine că Andronachi ar controla schemele ilegale de la Societatea pe acţiuni "Metalferos". În acest fel, spune Eşanu, lunar, prin intermediul companiilor-căpuşă ale lui Andronachi şi ale altor grupuri de interese ar ajunge în buzunarele lor până la un milion de dolari.

"În acest moment, compania „Metalferos” are un nou director care, de fapt, este director numai pe hârtie. În realitate, nu ia nicio decizie, nu hotărăşte nicio problemă. În prezent, „Metalferos” este controlat de Vladimir Andronachi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova", a spus președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eşanu. 

Valentin Eşanu mai spune că pe piața metalelor activează până la zece firme-căpușă care cumpără fier vechi ieftin şi îl revând scump către „Metalferos”.

"Cum se scot banii de la Metalferos? Procură metalul de la persoanele, colectori de metale cu preţul de 170 de dolari la moment şi pe urmă le vând firmelor-căpuşă cu 210 – 220, depinde de preţ, la Metalferos. Companiile acestea căpuşe aparţin lui Andronache şi gruparea lui criminală. Tot timpul preţul variază de 40-50 de dolari la tonă, diferenţa. Un simplu calcul, dacă luăm 25 de mii de tone şi dacă punem media de 40 de dolari la tonă, iese, în medie, un milion de dolari lunar numai de la metalul negru", a menţionat Valentin Eşanu.

Valentin Eşanu susţine că alte firme din domeniu nu beneficiază de preţurile oferite firmelor lui Andronachi. Chiar dacă cineva încearcă să încheie contracte cu „Metalferos”, a doua zi se pomenesc cu controale, sunt şantajaţi sau chiar reţinuţi, mai spune președintele Asociației Patronale a Metalelor. În ceea ce priveşte privatizarea companiei de stat „Metalferos”, despre care au vorbit recent şi premierul Ion Chicu şi şeful statului Igor Dodon, Eşanu susţine că vânzarea este una cu dedicaţie.

"După datele pe care le deţinem, companie „Metalferos” va fi cumpărată de oamenii afiliaţi uzinei metalurgice de la Râbniţa. Aceasta va stabili de una singură preţurile. Ei într-un an sau doi vor răscumpăra "Metalferos", a mai spus Eşanu.

Deputatul PDM Vladimir Andronachi nu a răspuns la apelurile noastre şi nici la sms pentru a oferi o reacţie la acuzaţiile care i se aduc.

Sâmbăta trecută, Andronachi a fost ales vicepreşedinte al PDM, responsabil pe domeniul finanţelor. În context, președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eşanu, a spus că această decizie nu este întâmplătoare, iar după preluarea Partidului Democrat de către Pavel Filip şi apropierea de socialişti, democraţii s-ar întreţine din banii de la "Metalferos", controlat de Andronachi. Am încercat să obţinem o reacţie şi de la preşedintele PDM, Pavel Filip, dar acesta are telefonul închis.

loading...

Lasă un comentariu