SCHEME DUBIOASE: Cum se îmbogăţesc agenţii economici din Chişinău pe spatele şcolilor şi elevilor

Embed:

În situația în care de la un an la altul bugetul Capitalei scârțâie sub greutatea austerității, municipalitatea îşi permite luxul de a plăti sume exorbitante pentru utilităţile a cinci întreprinderi, care de ani buni câştigă licitaţiile pentru servicii de alimentaţie gratuită a elevilor din şcolile din Chișinău. Este vorba de zeci de milioane de lei.

Funcţionarii de la Primărie nu pot argumenta juridic acest gest de "binefacere", iar experţii atenţionează asupra modului defectuos de organizare a licitaţiilor. Urmăriți un reportaj realizat la acest subiect de colegii de la "Moldova, Țară de Minune"

Alimentaţia elevilor din şcolile din Capitală este asigurată de cinci întreprinderi de alimentaţie publică. Anual ele împart un buget de aproape 100 de milioane de lei. Cu toate acestea, întreprinderile nu achită niciun ban pentru locaţie în cantinele şcolare şi nici pentru utilităţi.

"Potrivit calculelelor noastre, factura lunară pentru curentul electric consumat de cantină ajunge până la 22.000 -24.000 de lei. - Doar curentul electic? - Da, doar pentru curentul electric", a spus directorul liceului "Petru Movilă"

Managerii instituțiilor spun că au cerut explicaţii responsabililor de la Primărie, dar în zadar. Cu greu au obţinut contractele pe care direcţia educaţie le semnează cu întreprinderile.

"În contractul acesta nu se vorbeşte nimic despre faptul cine va achita electricitatea, apa, căldura, canalizarea. Cu părere de rău cheltuielile le suportă instituţia de învăţământ", a spus directorul adjunct al liceului "Mihail Berezovschi", Valentin Berezovschi. 

Responsabilii de la direcţia educaţie nu au putut explica în baza cărei norme legale, primăria "subvenţionează" cu milioane de lei activitatea acestor întreprinderi.

"Nu cunosc. La moment nu există un act care să stabilească ceea ce aţi spus dvs", a spus şeful interimar al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport, mun. Chişinău, Alexandru Fleaş. 

Nici cei de la direcţia finanţe nu au avut un răspuns.

Directorii întreprinderilor spun că veniturile pe care le obţin, nu le permit să achite aceste servicii.

"Dacă ajungem la aşa o ocazie, noi nu supravieţuim nu avem de unde", a spus directorul ISAP "Bucuria-El", Simion Untilă. 

Managerii instituțiilor spun că acestea ar avea de unde achita serviciile. Este vorba despre banii câştigaţi de pe seama elevilor care cumpără mâncarea la cantină, dar şi la bufetele şcolare. Cert este că aici nu sunt folosite aparate de casă, întreprinderile fiind scutite de obligaţia de a le utiliza, încă din 2010.

"Interesul este de elimina orice formă de raportare a încasărilor, altfel nu poate fi explicată necesitate ca o entitate care operează cu bani cash este scutită de necesitate de utilizare a aparatului de casă", a spus expertul economic, Roman Chircă. 

Experţii mai atrag atenţia asupra statutului juridic al celor cinci întreprinderi.

"Cele mai geniale scheme de hoţie sunt şi cele mai simple. Dacă nu există statut juridic determinat, atunci nici o responsabilitate juridică. Finanţările instituţiilor se fac prin intermediul direcţiei de învăţământ iar gestiunea întreprinderilor se află la direcţia comerţ", a spus fostul consilier municipal, Victor Gurău. 

În ultimii ani, mai multe școli din capitală au renunțat la serviciile întreprinderilor de alimentație publică contractate de Primărie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu