Schema de spălare a banilor folosită de raiderul Veaceslav Platon, testată în 2004 în Ucraina

Schema de spălare a banilor folosită de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, pentru "Laundromat" şi "Miliardomat" a fost testată încă în 2004 în Ucraina. Scopul a fost de a promova politicieni proruși la conducere şi a-i menţine pe vecinii din est în zona de influenţă a Rusiei.

CITEŞTE ŞI: Zeppelin.md: Atacurile asupra sistemelor bancare din Ucraina şi Moldova, coordonate din acelaşi centru de comandă de la Moscova

Mai mult, atacurile asupra sistemelelor financiar-bancare din Ucraina și Moldova sunt elemente ale aceleiași operațiuni diversioniste, având același centru de comandă - Moscova. Probe în acest sens au fost prezentate în noua investigație a jurnaliştilor Zeppelin.md.

În 2004, serviciile speciale din Rusia planificau să-și promoveze oamenii lor la conducerea Ucrainei. Eforturile au fost însă zădărnicite de politicienii pro-occidentali ucraineni și de Revoluția Oranj ce a urmat.

Misiunea de a pedepsi Ucraina i-a revenit lui Veaceslav Platon. Jurnaliștii Zeppelin scriu că acesta, cu ajutorul acoliților săi de la judecătoria Căușeni și Curtea de Apel Economică din Chișinău, a încercat să devalizeze mai multe companii ucrainene.

Schema lui Platon a fost însă interceptată de autorităţile moldoveneşti. Iar când urma să fie prins, acesta a fugit în Ucraina.

Jurnaliștii mai susţin că președintele de atunci, Vladimir Voronin, le-a solicitat autorităţilor ucrainene o colaborare mai strânsă pentru a-l aresta pe Platon, dând peste cap în acest fel planurile FSB, care în replică au organizat protestele din 7 aprilie 2009, scopul fiind înlăturarea sa de la putere.

Potrivit investigației Zeppelin, Platon a fost racolat de serviciile speciale rusești și pregătit pentru a deveni "killer economic". În 1994, la doar 21 de ani, fără studii, a fost numit vicepreședinte la două bănci din Moldova.

Platon controla toate instanțele economice din țara noastră, inclusiv Curtea de Apel Economică de la Chișinău, condusă de un apropiat de-al său.

În aprilie 2004, la câteva zile după Revoluția Oranj din țara vecină, Curtea a emis o încheiere prin care a obligat Centrala nucleară Energoatom din Ucraina să achite o pretinsă datorie de peste 23 de milioane de dolari unei companii off-shore.

La doar o săptămână, o bancă de la Kiev, la fel a fost obligată de o altă instanță din ţara noastră să plătească aceleiași firme cinci milioane de dolari. Aceeași schemă a mai fost aplicată pentru un hotel și o întreprindere de stat.

Planurile de mai departe ale lui Platon au fost date însă peste cap, după ce fostul președinte Vladimir Voronin l-a anunțat pe omologul său ucrainean că au fost deschise mai multe cauze penale pe numele lui Platon. Voronin le-a solicitat atunci ucrainenilor să pună capăt ilegalităților acestuia.

Între timp, Platon a fugit la Kiev, unde a scăpat de dosare datorită protecţiei oferite de fiul premierului de atunci al Ucrainei, Victor Ianukovici, şi de FSB.

Tot cu ajutorul serviciilor ruseşti, Platon a ajuns în 2009 deputat în Parlament, pe listele partidului condus de Serafim Urechean. Accederea în legislativul de la Chişinău l-a costat pe Platon un milion de dolari, însă a obţinut imunitate de deputat, care avea să-l protejeze de dosare penale.

Ulterior, el a fost folosit de FSB şi în perioada guvernării proeuropene.

Prin aceeași schemă, interlopul a început să scoată milioane de dolari din sistemul bancar moldovenesc prin intermediul băncii pe care o deținea.

Totuși, planurile lui Platon de a pune pe brânci sistemul bancar moldovenesc și încropirea unei majorități pro-ruse au eșuat din nou.

În consecinţă, FSB orchestrează la Chişinău în 2015 proteste stradale ale opoziţiei pro-ruse, conduse de Igor Dodon şi Renato Usatîi, finanţate de Veaceslav Platon din banii din Laundromatul Rusesc, dar şi din Miliardomatul de la Chişinău.

Manifestaţiile culminează în 20 ianuarie 2016 cu încercarea eşuată de asalt a clădirii parlamentului, după precedentul 7 aprilie 2009.

Imediat după asta, raiderul numărul unu din CSI a fugit din nou la Kiev, însă nu pentru mult timp.

În iulie 2016 a fost reținut și extrădat, după care a fost condamnat la ani grei de închisoare.

Jurnaliștii de la Zeppelin au publicat și o scrisoare în care Platon le-a scris unor prieteni de la Moscova că urăște Ucraina, hoholii, porecla ucrainenilor dată de ruși, și că este gata să conducă personal o coloană de tancuri care va merge spre Kiev.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu