SCHEMĂ DE CORUPŢIE la Vamă: BILANŢUL percheziţiilor efectuate de procurori şi ofiţerii CNA. Şase persoane, REŢINUTE

Embed:

Procurorii şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au descins, dimineață, la sediul central al Serviciului Vamal din Capitală şi la vama Sculeni din raionul Ungheni.

Şase persoane (un şef de direcţie, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, trei inspectori vamali şi doi intermediari) au fost reţinute pentru că ar fi pus la cale o schemă de corupţie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, persoanele reţinute sunt suspectate de corupere pasivă, trafic de influenţă şi complicitate în fapte de corupţie.

S-a stabilit că aceştia modificau informaţii din bazele de date cu privire la intrarea sau ieşirea din ţară a automobilelor cu numere străine. Deşi, potrivit legii, maşinile cu asemenea plăcuţe au dreptul să se afle pe teritoriul ţării noastre cel mult 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Acest lucru îi scăpa pe proprietari de achitarea mai multor taxe.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe asemenea cazuri, iar pentru fiecare maşină taxa percepută fiind de 400 de euro.

"Persoane deţinătoare de automobile cu numere de înmatriculare străine ca să evite scoaterea din ţară a acestora după expirarea a 180 de zile, aşa cum prevede legea, apelau la serviciile angajaţilor vamali pentru a introduce în baza de date informaţii precum că autoturismul a părăsit teritoriul ţării. Asta chiar dacă maşina nu ieşea din ţară", a precizat purtător de cuvânt  al CNA.

Cinci cauze penale au fost pornite pentru corupere pasivă, trafic de influenţă şi complicitate în fapte de corupţie. Serviciul Vamal a dispus iniţierea unei anchete de serviciu.

"Serviciul Vamal s-a autosesizat pe faptul perchezițiilor operate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție la postul vamal Sculeni și departamentul central al instituției fiind dispusă inițierea unei anchete de serviciu", a conchis Cristina Rău, ofițer de presă al Serviciului Vamal.

Vameşii riscă până la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de puşcărie şi amenzi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu