Scene apocaliptice în Indonezia. Cer roşu ca sângele din cauza incendiilor de pădure

Cerul de deasupra unei provincii din Indonezia s-a înroşit weekendul trecut, din cauza incendiilor de pădure răspândite care au afectat în ultima vreme părţi foarte mari ale ţării, informează BBC, citat de digi24.ro.

Locuitoarea provinciei Jambi care a fotografiat cerul roşu spune că ceaţa şi aburul care au acoperit regiunea i-au afectat ochii şi gâtul.

În fiecare an, incendiile din Indonezia formează un strat gros de abur care poate chiar să acopere întreaga Asie de Sud-Est.

Un expert metereolog le-a declarat celor de la BBC că neobişnuita culoare a cerului se datorează unui fenomen numit "Dispersia Rayleigh". Eka Wulandari dintr-un sat din provincia Jambi a surprins cerul de culoarea sangelui în jurul amiezei, duminică.

Fotografiile postate pe Facebook au fost redistribuite de 34.000 de ori.

"Nu, nu e o fotografie de pe Marte, este Indonezia", a postat un alt utilizator de Twitter împreună cu o fotografie care arată aburul dens şi roşu prin care se poate distinge o stradă.

Principalii vinovaţi pentru acest fenomen sunt marile companii şi proprietarii de mici ferme care profită de vremea uscată pentru a incendia pădurile şi a pregăti ulterior solul pentru agricultură. Această metodă este preferată de ei pentru că focul elimină dăunătorii, iar cenuşa rezultată este un fertilizator foarte bun. Bineînţeles, incendiile scapă deseori de sub control, iar rezultatul este că hectare întregi de pădure, inclusiv zone protejate, sunt mistuite fără ca nimeni să le mai poată salva.

Lasă un comentariu