Scântei între Carpov şi Ştanski la ieşirea din sediul Misiunii OSCE de la Chişinău

Embed:

Scântei între vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi şeful departamentului de Externe din stânga Nistrului, Nina Ştanski, la ieşirea din sediul misiunii OSCE de la Chişinău. Cei doi oficiali au declarat după negocieri că au fost vociferate păreri împărţite şi nu s-a ajuns la un numitor comun pe anumite subiecte.

Nina Ştanski a precizat că exstă unele neclarităţi în cazul fermierilor cărora le-a fost interzis să desfăşoare lucrările agricole.

"Din păcate nu putem spune că întâlnirea a fost una de succes. Deoarece nu am găsit soluţia la nici o problemă. Pământurile au rămas neprelucrate. Acum sunt 17 fermieri care ar putea să lucreze pământurile,dar din cauza că nu am elaborat mecanismul de lucru aceştia nu pot face acest lucru. Cred că zona despre care se discută este una foarte delicată, deoarece este zona de securitate. Din păcate nu am auzit răspuns la nicio întrebare", a spus Nina Ştanski.

De cealaltă parte, Eugen Carpov a declarat că ar trebui de revenit la un mecanism implementat din 2006.

"În cazul fermierilor punctele de opinie diferă. Dar, noi nu mai avem timp de aşteptat. Trebuie de găsit alte mecanisme de rezolvare a problemei. Vreau să vă spun că la acest moment este un mecanism implementat din 2006 şi care a fost activ şi anul trecut. Dacă îl putem îmbunătăţi noi trebuie să o facem, dar atât timp cât nu am reuşit să discutăm la acest subiect trebuie să mergem pe calea deciziei din 2006", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Totodată, Nina Ştanski a spus că în şcolile din regiunea transnistreană se poate studia liber limba română.

"Nu există probleme în şcolile din regiunea transnistreană. Limba română poate fi studiată în orice instituţie ca obiect facultativ. Oricine doreşte poate să studieze limba română, exact ca orice altă materie ca: limba germană, franceză, italiană", a menţionat Ştanski.

Cei doi oficiali au precizat că vor avea o nouă întrunire, luni, la Bender.

Publika.md aminteşte că reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului s-au întâlnit astăzi ca să discute despre următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană. Întrunirea a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Chişinău.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu