Scântei în Parlament. Legea care a încins spiritele printre oficiali

Legea care prevede arderea deşeurilor a fost motiv de ceartă în Parlament. Comisia pentru Mediu şi Dezvoltare Regională a chemat reprezentanții ministerului de resort la audieri, însă cei din urmă nu au dat curs invitației. Ședința a început cu scandal, după ce unii deputați din majoritatea parlamentară au sărit în apărarea ministrului Georgeta Mincu.

"Era important să nu sfideze Parlamentul Republicii Moldova. Noi suntem obligaţi, ca instituţie, ca deputaţi, să avem acest control parlamentar şi vreau prin cei prezenţi astăzi să atenţionăm, acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istoria Republicii Moldova", a afirmat deputatul PDM, Angel Agache.

Deputatul PPDA, Inga Grigoriu, a încercat să justifice lipsa angajaţilor ministerului, prin faptul că aceştia au fost ocupați în weekend cu salubrizarea râului Bîc.

"Acum, închipuiţi-vă că Ministerul trebuia să pregătească un amplu raport într-o zi, cu privire la implementarea acestei legi din 2016. Eu, personal am urmărit, am văzut-o, probabil şi doamna Cantaragiu tot a participat, sâmbătă şi duminică au avut loc anumite acţiuni de salubrizare a râului Bîc", a menţionat deputatul PPDA, Inga Grigoriu.

Ulterior, deputaţii Alianţei Kozak au plecat din sală, iar şedinţa a continuat în lipsa lor. Dezbaterile s-au axat pe ultimele modificări la legea privind deşeurile, care permit arderea acestora.

Unii experţi spun că asemenea măsuri vor avea un impact negativ asupra mediului.

"Metoda de incinerare constă în aceea că toate deşeurile se acumulează împreună şi, graţie faptului că acolo nimeresc deşeurile de plastic, care conţin venil clorit, ele duc la formarea acestor substanţe cancerigene, cum este dioxina, forana şi benzaperina. Iată anume aceste substanţe cancerigene şi reprezintă cel mai mare pericol la incinerarea acestor deşeuri", a informat doctorul habilitat, Institutul de Ecologie şi Geografie, Constantin Bulimaga.

Activiştii civici au criticat faptul că aceste modificări au fost aprobate în grabă, chiar dacă proiectul nu avea toate avizele şi nici nu s-au organizat consultări publice.

"Da, sunt împotrivă la aşa formulare cum este legea actuală, formulare care este ambiguă şi conţine foarte multe lucruri imprecise, dar, dacă se aduce la o perfectare mai bună, atunci putem discuta. Dar, iarăşi, asta necesită un proces îndelungat, nu o secretizare, cum în două lecturi s-a trecut foarte repede, în două, trei zile", a comunicat activistul civic, Sergiu Ungureanu.

"Câţi investitori au venit în Republica Moldova şi au fost respinşi. Aici este un interes a unui grup oligarhic, ca să incinereze aceste deşeuri", a spus preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohiţchi.

Într-un final, preşedintele Comisiei, Violeta Ivanov, i-a cerut şefului statului să nu promulge legea, ci să o reîntoarcă în Parlament, pentru consultări.

"A fost votată în câteva minute, în două lecturi şi transmise Preşedinţiei. Nu avem încă informaţie cu privire la semnarea sau nu de către domnul preşedinte, promulgarea acestei legi, dar sperăm că legea va fi întoarsă", a afirmat preşedintele Comisiei Mediu şi Dezvoltare Regională, Violeta Ivanov.

Precizăm că modificările la legea deşeurilor prevăd că acestea vor putea fi arse în întreprinderile specializate. 

Anterior, Annaslav Yakovenko, directorul executiv al Mişcării pentru Dezvoltarea Durabilă "GREEN Moldova", a declarat că în spatele legii ar sta interesele familiei preşedintelui Igor Dodon. Mai exact, este vorba despre fratele său mai mic, Alexandru, care împreună cu fiul procurorului general al Federației Ruse, Igor Ceaika, a pus recent bazele unei afaceri în domeniul colectării gunoiului.

loading...

Lasă un comentariu