SCANDALURI şi FRAUDE DE MILIARDE! Detalii despre schemele infracţionale ale lui Veaceslav Platon

Embed:

În ultimii ani, Veaceslav Platon a fost implicat în diverse scandaluri. A apărut în atenţia presei după ce a fost acuzat de atacuri raider asupra unor bănci din ţară. Presa a scris, anterior, că Platon a fost ajutat de fostul premier Vlad Filat să obţină credite de la BEM. 

În prima schemă pusă la cale de Platon, cinci agenţi economici, controlați de persoane interpuse de raiderul numărul 1 din CSI, au contractat, în perioada 2011-2012, credite în valoare de 40 de milioane de dolari şi peste 123 de milioane de lei de la "Victoriabank".

Banii au fost transferați pe conturile a patru companii offshore. Ulterior, două firme au obţinut un credit de peste 53 de milioane de euro de la BEM. Suma a ajuns, la fel, în contul unei firme dintr-un "paradis fiscal".

De aici, împrumuturile contractate de cei cinci agenţi economici au fost restituite băncii "Victoriabank".

În cea de-a doua schemă, alte două companii au contractat de la BEM două credite în valoare de aproape 426 de milioane de lei. În acest caz, au fost puse în gaj conturi dintr-o bancă din Rusia. Scenariul a fost similar: banii creditați au fost transferaţi unor companii offshore.

Acestea din urmă au cumpărat acţiuni la "MoldovaAgroindbank" şi au investit în Compania de Asigurări "Asito", care i-ar aparţine lui Platon.

Platon este vizat şi în dosarul cunoscut ca "spălătoria rusească". Prin această schemă, din Federația Rusă au fost scoase 22 de miliarde de dolari, timp de patru ani. Banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.

Presa a mai scris despre implicarea raiderului în falimentarea centralei nucleare Energoatom din Ucraina.

Potrivit jurnaliştilor, Platon, care era capul unei grupări internaţionale de escroci, a mituit mai mulţi angajaţi ai acestei companii de stat, care i-au vândut secrete comerciale.

Platon a figurat în mai multe dosare, inclusiv în cel privind omorul omului de afaceri Vasile Lapteacru.

Citeşte şi: Raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu