Scandalul meciurilor trucate: Patru cluburi implicate, martori protejaţi şi câştiguri de sute de mii de euro

Embed:

Persoanele suspectate că ar fi participat la trucarea meciurilor de fotbal riscă să facă până la 15 ani de închisoare. O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi, de către procurorii anticorupţie, după ce dimineaţă au avut loc descinderi la FC Zimbru. Potrivit procurorilor, percheziţiile au loc în cadrul unui dosar penal, intentat pentru escrocherie, acte de corupţie, dar şi abuz în serviciu.

Mai mult, procurorii susţin că vor cerceta administraţia mai multor cluburi sportive. "Se vorbeşte de prejudicii în  proporţii deosebit de mari - de peste un milon de lei, din perioada 2010-2012. Printre cluburile suspectate se numără: Dacia, Zimbru, Sfântul Gheorghe şi Costuleni. S-au efectuat 11 percheziţii. Există un martor care va fi protejat. De asemenea, sunt martori care oferă informaţii despre trucarea acestor meciuri. Reprezentaţii cluburilor se înţelegeau referitor la rezultatele meciurilor ca mai apoi să beneficieze de un venit suplimentar, ulterior partajat. În dosar va figura un număr impunător de persoane", a spus procurorul anticorupţie Viorel Morari, fără a oferi nume.  

Procurorii suspectează şi unii jucători că ar fi participat la pariuri ilegale. "Jucătorii pariau pe meciurile la care participau, ştiau care va fi rezultatul meciurilor, puneau o sumă de bani şi câştigau mult mai mult. Noi nu avem legi care să pedepsească asemenea infracţiuni, de aceea le calificăm drept escrocherie", a declarat Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei de Urmărire Penală CCCEC.

Pentru ca să îndrepte acele spre alt eveniment ca să distragă atenţia de la nivelul scăzut al fotbalului, FMF a decis să iniţieze o campanie împotriva cluburilor", a spus Valerii Reniţa, preşedintele clubului Sfântul Gheroghe.

Potrivit procurorilor, pentru fiecare meci trucat, clubul de fotbal primea 100.000 de euro, potrivit datelor anchetei.

"Este vorba despre jucătorii cluburilor respective, care, contra unor sume, pariau pe meciul unde ei jucau. Dacă ei ştiau care va fi rezultatul meciului, pariau anumite sume de bani", a declarat şeful Direcţie Generală Urmărire Penală CCCEC

La rândul lor, reprezentanţii cluburilor susţin că Federaţia de Fotbal încearcă să distragă atenţia de la nivelul scăzut al fotbalului moldovenesc.Persoanele care vor fi găsite vinovate în cazul meciurilor trucate riscă până la 15 ani de închisoare.

Publika.md menţionează că, anterior, patronul clubului Rapid, Victor Ostap, a declarat despre existenţa unor meciuri trucate în campionatul Moldovei.

"Sesizările mele privind existenţa meciurilor trucate au rămas fără răspuns. Sper să fie sancţionaţi cei implicaţi în meciurile trucate. Fotbalul moldovenesc este un sport 'bolnav' cu metastaze la toate capitolele şi nu este controlat. Nu există oameni care ar vrea să facă ordine în fotbal. În Moldova avem un fotbal de colhoz, este un sport falimentat şi putem pune cruce pe el", a specificat Ostap.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu