Scandalul licitaţiilor trucate! Contractele semnate cu agenţii economici vor fi REZILIATE

Embed:

Toate contractele semnate cu agenţii economici implicaţi în fraudarea licitaţiilor ce ţin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din Capitală vor fi reziliate.

Totodată, până la sfârşitul anului în şcoli şi grădiniţe livrarea produselor alimentare va fi asigurată de agenţii economici, care aveau semnate contracte de achiziţii şi în privinţa lor nu au fost depistate careva bănuieli privind calitatea produselor, sau vor fi încheiate contracte noi cu alţi furnozori.

Potrivit Primăriei Capitale, măsurile au fost întreprinse în urma scandalului legat de organizarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare de o calitate inferioară celei contractate, care erau utilizate în alimentaţia copiilor din grădiniţile şi şcolile din raza municipiului.

De asemenea, vor fi duse discuţii publice, cu participarea părinţilor şi a reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ, privind modul de alimentare a copiilor în şcoli şi grădiniţe, dar şi pentru a iniţia o reformă în domeniu.

PUBLIKA.MD aminteşte că toate cele 17 persoane, reținute în dosarul alimentelor alterate, au primit mandate de arestare pe un termen de la 20 la 30 de zile. Trei dintre inculpați se vor fi cercetați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria sectorului Buiucani. Suspecții au fost plasați în izolator la penitenciarul nr.13 din Capitală. 

17 persoane au fot reţinute joia trecută, în dosarul alimentelor alterate. Procurorii şi ofiţerii anticorupţie susţin că suspecții livrau produse de o calitate dubioasă în şcolile şi grădiniţile din Chişinău. Subiectul a fost discutat şi în plenul Parlamentului. La următoarea şedinţă deputații i-au invitat la audieri pe premierul Pavel Filip, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, cel al Educației, Corina Fusu, directorul CNA, Viorel Chetraru, şi șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

CITEŞTE ŞI: Alimente stricate în grădinițe şi școli. INTERCEPTĂRI TELEFONICE! Cum ERAU OTRĂVIȚI copiii (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip cere verificarea tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea produselor alimentare

CITEŞTE ŞI: Dosarul licitaţiilor trucate în sistemul educaţional: Încă doi funcţionari, reţinuţi. Cine sunt aceştia

CITEŞTE ŞI: IMAGINI DE GROAZĂ. Produse care miroseau "a mortăciune", găsite în depozitul unui agent economic reţinut de CNA

CITEŞTE ŞI: Audieri în Parlament în cazul alimentelor alterate, distribuite în grădiniţe

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator.

Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Citeşte şi: Dosarul licitaţiilor trucate: Conducerea Direcţiei Educaţiei Chişinău, SUSPENDATĂ din funcţie

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu