Scandalul între acţionarii Băncii de Economii ia amploare. "Politica Guvernului poate duce la falimentarea BEM"

Embed:

Scandalul de la Banca de Economii ia amploare. În timp ce Guvernul, care este acţionar majoritar, încearcă să dicteze regulile de joc, acţionarii minoritari pledează pentru o înțelegere amiabilă, informează Adevărul.

Potrivit sursei citate, după intenţia eşuată de a organiza, la 14 februarie 2012, Adunarea extraordinară a acţionarilor, la care urma să fie ales un nou consiliu de administraţie, grupul de acţionari minoritari a convocat, pentru 13 aprilie o şedinţă repetată. Statul a convocat şi el o adunare repetată, însă cu o zi înainte, la 12 aprilie. În lipsa minoritarilor, acţionarul majoritar, deţinător al pachetului de 56%, a ales un nou consiliu de administraţie, în care patru membri - Victor Bodiu, Octavian Calmâc, Veaceslav Mămăligă şi Olga Matveeva - reprezintă statul şi doar unul - pe acţionarii minoritari.

Avocatul Victor Berlinschi, care reprezintă interesele companiei Sisteme Informaţionale Integrate, ce deţine 10% din acţiunile BEM, a declarat, pentru Adevărul, că o asemenea situaţie este anormală. „Chiar dacă am fost ales membru al Consiliului Băncii, nu există nicio garanţie că BNM va aproba candidatura mea şi astfel, acţionarii minoritari vor avea un reprezentant care să poată monitoriza ce se întâmplă la BEM", a precizat acesta.

Potrivit avocatului, administraţia BEM şi reprezentanţii statului duc o politică de creditare extrem de riscantă, ce poate cauza falimentarea băncii.

La adunarea repetată convocată vinerea trecută de acţionarii minoritari au participat şi reprezentanţii statului, dar nu au votat. În noul consiliu de administraţie, ales la această şedinţă, statul are trei reprezentanţi, iar acţionarii minoritari - doi. Astfel, în prezent, BEM are două consilii, iar litigiul ar putea, în consecinţă, să ajungă în instanţă. Asta deoarece ambele părţi au comis mai multe încălcări de procedură.

Conflictul dintre acţionarii Băncii de Economii poate avea efecte dezastruoase pentru instituţie, atenţionează Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice. „În situaţia în care activele Băncii de Economii sunt de circa 6 miliarde de lei, iar populaţia are acolo în conturi 3 miliarde de lei, ar trebui să fim foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul acestei instituţii", a precizat Tudor Copaci.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu