Scandalul de spălare de bani continuă: Fostul director al Danske Bank a fost pus oficial sub acuzare

Embed:

Fostul director executiv al Danske Bank, Thomas Borgen, a fost pus oficial sub acuzare de către procuratura din Danemarca, pentru implicare în spălarea a 200 de miliarde de euro prin intermediul filialei estoniane a băncii. Informaţia a fost confirmată de avocatul lui Borgen, pentru o publicaţie daneză, care a precizat că în 12 martie, la domiciliul clientului său au fost efectuate percheziţii.

În perioada 2009-2012, Thomas Borgen a fost responsabil de operaţiunile internaţionale ale celei mai mari bănci din Danemarca, iar în septembrie anul trecut a demisionat din funcţia de director executiv, după ce o anchetă a scos la iveală amploarea tranzacţiilor dubioase.   

CITEŞTE ŞI: Moldova a contribuit la deconspirarea Laundromat-ului. O parte din bani, spălaţi prin intermediul Danske Bank din Estonia

Săptămâna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a fost acuzată de vice-preşedintele Comisiei Europene pentru politici financiare, Valdis Dombrovskis, că a încercat să muşamalizeze spălarea celor 200 de miliarde de euro, proveniţi din Rusia şi din foste state sovietice. Instituţia, care are drept obiectiv reglementarea şi supravegherea întregului sector bancar al UE, ar fi renunţat să investigheze situaţia de la Danske Bank. Mai exact, Consiliul de Supraveghere al Autorităţii Bancare Europene ar fi respins un proiect de raport de 45 de pagini şi ar fi ignorat sugestiile autorităţilor de reglementare financiară din Estonia şi Danemarca. 

Totodată, potrivit unei investigaţii interne a celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, şi aceasta instituţie financiară ar fi fost implicată în Laundromatul rusesc, în perioada 2010-2014. Mai exact, oligarhi ruşi, dar şi oameni de afaceri din ţara noastră, au folosit filialele internaţionale ale Deutsche Bank pentru a transfera sume uriaşe de bani.

CITEŞTE ŞI: Danske Bank, investigată şi în Regatul Unit în scandalul de spălare de bani din Rusia

Printre autorii celei mai mari scheme de spălare a banilor ruseşti se numără şi raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, care în perioada 2010 - 2014 a spălat 20 de miliarde de dolari prin intermediul conturilor Moldinconbank. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia, iar apoi în mai multe conturi off-shore. Platon a fost reţinut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare.

CITEŞTE ŞI: NOI DETALII DESPRE LAUNDROMAT: Veaceslav Platon a spălat sume impresionante de bani prin persoane interpuse

Totodată, mai mulţi judecători şi executori judecătoreşti implicaţi în spălătoria rusească au fost reţinuţi, iar dosarele acestora au fost expediate în instanţele de judecată. 

Lasă un comentariu