Scandalul de la Swedbank nu poate fi investigat. Care este motivul

Embed:

Autoritățile suedeze au respins apelul depus de investitorul american Bill Browder în privinţa implicării băncii Swedbank în schemele de spălare de bani din Rusia. Browder a depus iniţial în martie o plângere în care acuza banca suedeză că a efectuat tranzacții dubioase prin intermediul filialei sale din Estonia.

Demersul său a fost respins, aşa că Bill Browder a depus un apel, care a avut aceeași soartă. Potrivit Autorității pentru Combaterea Criminalității Economice de la Stockholm, tranzacțiile au avut loc înainte de 2014, când s-au introdus legi mai aspre împotriva spălării de bani, așa că legea nu poate fi aplicată retroactiv.

Scandalul a izbucnit după ce televiziunea suedeză SVT a menționat că banca a procesat tranzacții de până la 20 de miliarde de euro anual de la clienți de mare risc și non-rezidenți, în principal cetățeni ruși. În urma publicării informației, directorul general al Swedbank și mai mulți membri ai consiliului de directori au fost demiși.

Acuzațiile au survenit în contextul scandalului din jurul Danske Bank, care a recunoscut anul trecut că filiala sa din Estonia a fost folosită pentru spălarea banilor din Rusia. Într-o situație similară se află și Deutsche Bank, acuzată şi ea de implicare în spălarea de bani ruseşti. O schemă similară a fost pusă la punct şi în Moldova, prin intermediul băncii controlate de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon: banii ajunşi aici erau transferaţi apoi în conturi off-shore de unde li se pierdea urma.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu