Scandalul cărnii de cal ia proporţii: Ikea retrage din vânzare chifteluţe din carne congelate din 14 ţări

Embed:

Scandalul cărnii de cal ia proporţii în Europa. Gigantul mobilier Ikea, care vinde şi specialităţi culinare, a anunţat retragerea din vânzare a chifteluţelor din carne congelată din 14 ţări ale UE. Asta după ce inspectorii cehi au depistat urme de carne de cal într-un lot de produse ale companiei.

Administraţia veterinară din Cehia susţine că un kilogram de chifteluţe, care conţineau carne de cal, au fost etichetate ca fiind de vită şi de porc. Până la finalizarea anchetei, autorităţile cehe au retras din vânzare peste 750 de kilograme de astfel de produse.

"Produsele nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, sunt doar etichetate fals, carnea de vită a fost înlocuită sau amestecată cu cea de cal, fără a fi declarat acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei veterinare cehe, Josef Duben. 

Subiectul a fost şi pe agenda reuniunii miniştrilor Agriculturii din cele 27 de ţări ale UE, de la Bruxelles. Discuţiile fac parte din negocierile privind reformarea Politicii Agricole Comune. Ministrul german al Agriculturii a solicitat o supraveghere strictă a procesului de etichetare, pentru a restabili încrederea în produsele europene.

"În primul rând este vorba despre înşelăciune, încălcarea legilor existente. Nu poate fi vorba doar despre schimbarea etichetelor", a spus ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner.

Scandalul cărnii de cal a izbucnit la mijlocul lunii ianuarie şi a afectat, până în prezent, 16 ţări europene. Anterior, Comisia Europeană a cerut statelor membre să efectueze teste ADN la produsele care conţin carne de vită.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu