Scandalul autorizaţiilor pentru export în Rusia: În timp ce Ministerul Economiei se justifică, consilierul prezidenţial acuză instituţia de sabotaj

Ministerul Economiei a solicitat părţii ruse eliberarea unei cote suplimentare de 700 mii de autorizații pentru transportatorii moldoveni, însă Rusia condiţionează eliberarea acestora cu majorarea numărului de transportatori ruşi în comeţuli bilateral. Este explicaţia dată de Ministerul Economiei, după ce transportatorii s-au plâns că, de câteva săptămâni sunt blocaţi şi nu pot exporta mărfurile în Federația Rusă.

Într-un comunicat emis, ieri, ministerul de resort menţionează că numărul autorizaţiilor este negociat în fiecare an de către păţi. "Cu regret, în cazul părții ruse aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate și ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizații. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18000 de autorizații, pentru 2019 reprezentanții parții ruse au stabilit un contingent de 15000 de autorizații", se arată în comunicatul MEI.

Potrivit Ministerului Economiei, având în vedere faptul că acest număr de autorizaţii nu este suficient, autorităţile de la Chişinău au solicitat în repetate rânduri majorarea cotei, însă partea rusă a refuzat. Mai mult, cei de la minister afirmă că ruşii au condiţionat eliberarea de noi autorizaţii prin majorarea numărului de transportatori ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între stat. 

"Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi primită de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent", se arată în comunicatul Ministerului Economiei. 

Ministerul Economiei mai precizează că subiectul a fost abordat, atât în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cât și în cadrul forumului economic moldo – rus. iar în luna august curent, a fost organizată o întrevedere a operatorilor de transport ai ambelor state, cu participarea reprezentanților exportatorilor moldoveni, pentru a debloca situaţia.

În comunicat se mai arată că în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă. Ministerul însă nu a precizat când anume.

Drept reacţie la comunicatul MEI, consilierul prezidenţial, Ion Chicu a acuzat ministerul de sabotare a exporturilor noastre în Federaţia Rusă. Într-o postare pe Facebook, Chicu menţionează că cei de la Ministerul Economiei nu n-au mai comunicat demult cu autorităţile ruse. 

"Din informația pe care o deținem, ministerul nostru de resort n-a mai comunicat cu autoritățile ruse, iar în rezultat autorizațiile obținute de șeful statului s-au epuizat. Din ce cauză se încearcă sabotarea exporturilor noastre pe piețile răsăritene, după ce cu atîtă dificultate au fost deblocate, se poate de intuit... Nu cred că-i o poziție foarte înțeleaptă din partea ministerului responsabil", a scris Ion Chicu.

 

loading...

Lasă un comentariu