Scandal la Sculeni. Localnicii au rămas fără apă, din cauza că unii irigă terenuri cu apă potabilă

Embed:

Consumul iraţional de apă a provocat un conflict în satul Sculeni, raionul Ungheni.

Timp de mai multe săptămâni, aproape jumătate din localnici au rămas fără apă potabilă, din cauza mai multor gospodării, amplasate în partea de jos a satului, care foloseau în exces apa pentru irigare.

În aceste condiţii, apeductul conectat la cele cinci fântâni arteziene nu avea suficientă putere pentru a pompa apa în casele situate la o altitudine mai înaltă. Pentru a ameliora situaţia, autorităţile locale au recurs la strategia: consumi mai mult, plăteşti mai mult.

Astfel, pe timp de vară, gospodăriile care vor folosi mai mult de 12 tone de apă vor achita 70 de lei pentru fiecare metru cub.

"La noi apeductul este pentru consum şi nicidecum pentru irigaţie. În cazul când în primăvara 2019 nu vom avea perioade de secetă, noi vom continua să livrăm apa la preţul vechi, la 10 lei m/c", a spus  primarul comunei Sculeni, Ungheni, Vasile Casian.

Aproape o lună, pe timp de arşiţă, mulţi gospodari şi reprezentanţi ai instituţiilor publice cărau apa de la cişmele, iar unii s-au văzut nevoiţi să-şi sape fântâni în curţi.

"Eu consum pe lună 2-3 m/c, cu restul apei care ud, o am din fântână, pun pompa şi pompează cât îmi trebuie mie."

"Foarte bine a făcut căci era lume care uda zi şi noapte, dar noi nu facem treaba asta că nu ne ajungea apă nouă şi noi facem economie. "

"A fost cam dură treaba, nu mai vorbim de chestii că avem beneficiari care trebuiesc spalaţi practic de 2-3 ori pe zi", a spus managerul azilului de bătrâni din Sculeni, Nicolai Leucă.

Decizia autorităţilor locale mai stabileşte că pentru un consum de până la şapte metri cubi de apă tariful va fi de zece lei, iar până la 12 tone - 20 de lei.

Hotărârea i-a nemulţumit pe localnicii care au ferme sau grădini mai mari.

"Noi avem animale, avem vaci, avem oi şi noi consumăm nu numai vara, dar şi iarna consumăm. Eu nu înţeleg de unde a luat el preţul asta de 70 de lei de cub. Asta-i dibilism! Eu nu achit, nu achit", a spus o locuitoare a comunei Sculeni, Ungheni, Tamara Mihai.

"Noi apa o consumăm la tot la spălat, la mâncare, la băut. Nu-i chiar bine, dar în orice caz, asta este."

"Nu prea este bine pentru că când o realizat acest proiect de la început, nu era vorba să se va scumpi pe vară. Eu cred că trebuia de la început să socoată că satul este mare."

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, susţine că autorităţile locale din Sculeni nu sunt obligate să raporteze modificările efectuate odată ce decizia a fost luată de consiliul local.

La sistemul de aprovizionare cu apă din Sculeni sunt conectate peste 700 de gospodării. Apeductul a fost dat în exploatare acum șapte ani datorită unor donatori străini.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu