Scandal la piaţa din Făleşti. Comercianţii, obligaţi şi presaţi să achite taxe neoficiale unei asociaţii

Embed:
Scandal la o piaţă din oraşul Făleşti. Comercianţii se plâng că sunt obligaţi şi presaţi să achite taxe neoficiale asociaţiei, care până anul trecut a administrat spaţiile de vânzare. În 2017, autorităţile oraşului au reziliat contractul de dare în arendă a pieţei cu Uniunea Cooperativelor de Consum şi au transmis terenul în gestiunea unei întreprinderi orăşeneşti. Fostul administrator refuză însă să se conformeze deciziei şi continuă să-i oblige pe vânzători să achite taxe.

Lidia Moraru care nu a acceptat să fie intimidată, s-a trezit peste noapte cu hainele, pe care le vinde la piaţă, stropite cu spumă poliuretanică folosită în construcţie.

"- Ce pierderi aţi avut?
- Undeva vreo 3 mii şi ceva de lei. Asta suta de procente că-s hăinuţe scumpe de copii", a spus Lidia Moraru, comerciantă.

Iar Tatiana Marian a fost ameninţată de Uniunea Cooperativelor de Consum că-i va fi evacuată ghereta.

"Lor li s-a agonisit bani acolo, şi o zis că trebuie să dau amendă 4 mii de lei. Pentru ce să dau, dacă eu am documente la asociaţii", a zis Tatiana Marian, comerciantă.

Ludmila Gherman însă a avut mai puţin noroc. Buticul ei a fost scos de pe teritoriul pieţei.

"Uniunea susţine că aceste mese sunt ale lor. Acest lucru nu este adevărat. Noi le-am construit. Le-am făcut pe bucăţele. Oamenii din jur pot confirma acest lucru", a zis Ludmila Gherman, comerciantă.

Fostul arendaş susţine că activează legal, în condiţiile în care decizia primăriei de a rezilia contractul a fost atacată în instanţă, iar magistraţii nu au emis deocamdată o hotărâre definitivă.

"Nu trebuieşte contract de arendă. Deoarece terenul este dat prin legea cu privire la Cooperaţia de Consum. unde este reglementat prin articolul 108 că trerenurile care au fost date în folosiţă de primărie îşi menţin acest drept pe toată durata existenţei", a declarat Andrei Parfenii, şeful pieţei din partea Uniunea Cooperativelor de Consum.

Primarul neagă aceste afirmaţii şi spune că are la mână decizia Curţii Supreme, în care este clar stipulat că toate drepturile asupra pieţei, în acest moment, aparţin administraţiei locale.

"S-au întreprins aşa măsuri, de a-i evacua de acolo. Dar ei au blocat, au încuiat porţile, au adus acolo cu forţele, cu automate, din altă parte, paza care aveau contract", a declarat Vladimir Rusu, primarul oraşului Făleşti. 

Poliţia susţine că a înregistrat toate cazurile de intimidare a vânzătorilor, care sunt investigate. Cât priveşte perceperea taxelor ilegale...

"Cetăţenii care solicită soluţionarea problemelor ce ţin de taxe ilegale, şi alte cazuri ce ţin de piaţa din oraşul Făleşti, poliţia intervine şi documentează după caz în conformitate cu legislaţia în vigoare. Toate materialele au fost trimise în instanţa de judecată pentru a lua o decizie legală", a menționat Eugenia Molceanov, ofiţer de presă I.P. Făleşti.

În piața din Fălești activează peste 550 de comercianţi.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu