Scandal la Mitropolia Moldovei. Declaraţiile preotului din Floreşti, lipsit de dreptul de a oficia slujbe religioase

Embed:

Scandal la Mitropolia Moldovei. Protoereul de Floreşti, părintele Ilie Munteanu, care slujeşte în una dintre bisericile din oraş, a fost lipsit de dreptul de a oficia slujbe religioase. Informaţia a fost făcută publică printr-un decret, publicat pe pagina oficială a Mitropoliei.

În document se precizează că motivul ar fi comportamentul neadecvat al slujitorului domnului. De cealaltă parte, preotul vizat susţine că totul ar fi pornit de la un conflict intern mai vechi, cu autorităţile bisericeşti, ierarhic superioare. Responsabilii din cadrul Mitropoliei Moldovei au refuzat să comenteze situaţia. 

Părintele Ilie Munteanu, care slujeşte la Biserica "Înălţarea Domnului" din centrul oraşului Floreşti, nu a dorit să ofere un interviu la cameră. Reporterului venit la faţa locului i-a spus însă că la baza acestei decizii ar sta interesele personale ale unor feţe bisericeşti din cadrul Mitropoliei Modovei.

Mai mult, slujitorul domnului, care este şi protoereu de Floreşti, susţine că în ultimii ani a fost supus unor presiuni enorme din partea autorităţilor ierarhic superioare. Nemulţumit de acest lucru, în martie, acesta a decis să plece de la Mitropolia Moldovei şi să se alăture Mitropoliei Basarabiei.

Părintele Ilie crede că prin publicarea decretului prin care este lipsit de dreptul de a oficia slujbe religioase, foştii săi colegi încearcă să-i discretiteze imaginea. Atât secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, cât şi episcopul Ioan de Soroca, care face parte din comisia eparhală, a refuzat să ne ofere un comentariu pe marginea acestui subiect. De cealaltă parte, responsabilii din cadrul Mitropoliei Basarabiei susţin că părintele Ilie, a decis să li se alăture , iar în luna septembrie, cererea lui a fost acceptată.

"Părintele are toate actele înregistrate în regulă . Din luna septembrie a aderat la Mitropolia Basarabiei. Şi părintele slujeşte în Episcopia de Bălţi".

Parohul Ilie Munteanu susţine că încă nu i-a anunţat deocamdată pe enoriaşi despre faptul că a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, dar spune că o va face duminică, la Slujbă. Oamenii au păreri împărţite despre decizia preotului.

"Moldovei, Moldovei să fie
- De ce?
- Pentru că aşa ne-am născut, şi aşa trebuie să fie până la sfârşit''.

"E cuminte, e om cumsecade, e om cumsecade".

"O să mergeţi după el?
- Până ce-o fi, da, da!".

Nu este pentru prima dată când trecerea preoţilor de la o autoritate bisericească la alta, se încheie cu scandal. La începutul lunii martie, anul trecut, după ce parohul din satul Dereneu, raionul Călăraşi, Marin Florin, care a oficiat slujbe în această localitate aproape trei decenii, a trecut la Mitropolia Basarabiei, un grup de credincioşi au spart uşa locaşului şi l-au izgonit pe slujitor. Ulterior, el a fost înlocuit cu preotul Alexandru Popa, de la Mitropolia Moldovei.

loading...

Lasă un comentariu