Scandal la Banca de Economii: Ministerul Finanţelor, acuzat de boicotarea adunării acţionarilor

Acţionarii minoritari ai Băncii de Economii îi acuză pe reprezentanţii Ministerului Finanţelor de boicotarea Adunării Generale a acţionarilor acestei instituţii financiare. Şedinţa urma să aibă loc astăzi, dar a fost amânată din lipsă de cvorum. Ministerul Finanaţelor susţine, însă, că nu s-a prezentat la şedinţă, deoarece respectivii acţionari sunt în litigiu cu Banca Naţională.

Unul dintre acţionarii Băncii de Economii, care deţine 18% din acţiuni, susţine că banca nu are un Consiliu de Administrare funcţional, iar la şedinţă trebuia să se discute despre alegerea unui nou consiliu. Structura, care trebuie să aibă cinci membri, în prezent are doar doi, care sunt angajaţi ai Ministerului Finanţelor. Alţi doi aşa şi nu au fost acreditaţi de BNM, iar al treilea a renunţat la această funcţie.

"Ca acţionari ai acestei bănci, atragem atenţia că, în cazul în care nu vom înlătura toate problemele, banca nu va putea fi controlată şi nici nu va putea funcţiona. Statul are 56% din acţiuni, respectiv, cea mai mare putere de decizie şi, cu toate acestea, ţinând cont de situaţia creată, nu manifestă interesul de a rezolva aceste probleme. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun că nu s-au prezentat la adunare din cauza unui litigiu dintre acţionarii Băncii de Economii şi Banca Naţională", a declarat Denis Korotkeivici, acţionar la Banca de Economii.

"Noi am luat decizia ca să nu participăm la această şedinţă din simplu motiv că urmează autorităţile statului, în persoana Băncii Naţionale, comisia naţională pentru piaţa financiară alte autorităţi cu competenţă în domeniu să clarifice care este soarta acestui pachet aflat în litigiu şi asupra căruia există blocajul impus de Banca Naţională", a precizat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

Pe lângă faptul că deţine 18% din acţiuni, persoana care aduce acuzaţii Ministerului Finanţelor susţine că mai reprezintă interesele câtorva companii, care deţin alte 10% din acţiunile Băncii de Economii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu