SCANDAL într-un sat din Călăraşi: Mai mulţi protestatari au blocat un drum şi cer redeschiderea şcolii (VIDEO)

Embed:

Reforma în educaţie care prevede reorganizarea mai multor instituţii de învăţământ încinge spiritele. Un grup de elevi din clasele primare din satul Parcani, raionul Călăraşi, refuză să meargă la şcoală după ce au fost transferaţi la altă instituţie.

Peste 60 de părinţi au ieşit în stradă de dimineaţă. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu au fost anunţaţi din timp de intenţia autorităţilor de a închide şcoala şi au blocat traseul Orhei-Călăraşi.

Oamenii sunt revoltaţi şi de faptul că microbuzul de linie nu intră în sat, ci se opreşte doar la intrarea în localitate, iar în lipsa unei staţii, copiii sunt nevoiţi să aştepte transportul în frig:

"Vom bloca traseul cât va fi nevoie. Au promis că vor face oprire, că vor fi drumuriel reparate, dar nu au făcut nimic". 

"Aici este şoseaua, pe aici trec toate maşinile. Copii noştri anul trecut aşteptau aici microbuzul. Nimeni nu a intervenit, niciun poliţist". 

În plus, părinţii afirmă că, în şcoala din satul vecin Recea, copiii lor sunt discriminaţi. În satul Parcani sunt 34 de copii care învaţă în clasele primare.

Peste câteva ore, la faţa locului a venit şi preşedintele raionului Călăraşi. Acesta a anunţat că decizia de a închide clasele primare a fost revizuită şi că şcoala va activa până anul viitor. Totodată, el le-a promis localnicilor că, de acum încolo, autobuzul se va deplasa până în centrul satului, iar staţia va fi construită în curând.

"Şcoala primară din satul Parcani să fie transferată în şcoala din Răciula nu de la 1 septembrie 2013, dar de la 1 septembrie 2014. Oprirea va fi până la sfârşitul anului 2013", a declarat Ilie Rău.

Publika.md aminteşte că, 14 şcoli vor fi lichidate şi alte 42 reorganizate în acest an de studii, Potrivit Ministerului Educuaţiei, schimbările permit asigurarea unor condiţii mai bune de instruire pentru elevi şi o gestionare mai eficientă a banilor publici. Reforma, iniţiată în 2010, a provocat nemulţumirea a mii de profesori şi părinţi.

Potrivit Ministerului Educaţiei, din 2010 şi până în luna aprilie a acestui an au fost închise aproape 100 de şcoli, în special cele din satele mici. Elevii au fost transferaţi în instituţii de învăţământ mai mari din localităţile aflate în apropiere.

Pentru transportarea copiilor, au fost cumpărate autobuze şcolare. În total, procesul pe care Ministerul Educaţiei îl numeşte optimizare vizează 370 de şcoli. Autorităţile publice locale decid care dintre acestea sunt reorganizate sau închise.

Reformarea sistemului educaţional, care prevede optimizarea şcolilor, face parte dintr-un Acord semnat de Guvernul Molodvei cu FMI şi urmăreşte reducerea cheltuielilor publice. O reformă structurală în educaţie a fost iniţiată şi în 2005, când la guvernare era Partidul Comuniştilor. Şi atunci scopul schimbărilor a fost de a economisi banii publici.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu