Scandal într-o parohie din Botoșani. Un preot a fost scos din biserică cu jandarmii

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) s-a judecat timp de doi ani cu un fost preot din Botoșani, care a refuzat să părăsească biserica în care a slujit, după ce a fost caterisit, transmite Libertatea.ro.

Marți, 3 decembrie, oficialii mitropoliei l-au instalat pe noul preot din parohia Orășeni-Schit cu ajutorul jandarmilor și al executorului judecătoresc.

Ioan Ungureanu, un fost preot din județul Botoșani, a fost acuzat timp de doi ani de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de faptul că a ocupat cu forța o biserică din localitatea Orășeni-Schit, ajutat de unii dintre enoriași, după ce instituțiile MMB – Inspecția Bisericească și Consistoriul Eparhial au decis caterisirea sa, decizia confirmată ulterior și de Patriarhia Română.

Ioan Ungureanu a fost caterisit fiindcă a încetat să îi pomenească numele Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la slujbe. Oficial, conform regulamentelor interne ale bisericii, a fost acuzat, cercetat și găsit vinovat de ”abatere de schismă, săvârșirea sfintelor taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale, neascultarea de autoritățile bisericești și contrazicerea publică a poziției oficiale a Bisericii”.

Primele conflicte directe datează din noiembrie 2017, când o delegație care a venit de la Iași, de la Mitropolie, să-l instaleze pe noul preot la biserica din Orășeni-Schit a fost alungată din sat de mai mulți enoriași în frunte cu fostul preot, care argumentau la momentul respectiv, conform presei locale, că biserica și casa parohială este a lor, că au contribuit pentru renovarea ei. Atunci, ambele tabere au reclamat violențe și au făcut plângeri la poliție.

 

loading...

Lasă un comentariu