Scandal în sectorul Rîşcani. Contrar indicaţiilor de a fi demolată, o biserică continuă să fie ridicată

Embed:

Construcţia bisericii pe teritoriul unei grădiniţe din Capitală continuă, asta deşi viceprimarul a dispus sistarea lucrărilor şi demolarea construcţiei. Un grup de activişti din grupul Părinţilor solidari au prostestat, luni, la Primărie, cerând primarului să intervină. 

"Oameni neadecvați vin la slujbe la această biserică improvizată. Noi așteptăm măsuri prompte și implicarea nemijlovită a primarului care se face că nu există nicio problemă", a declarat unul dintre activiști.

"Victor Chiroda ne-a promis că vor fi sistate slujbele. Din contra, slujbele nu s-au stopat, aceste slujbe se efectuează doar cu scopul de a manipula masele de oameni. Noi, fiind la fața locului ei ne agresează și o fac cu scopul de a ne intimida", a mai adăugat o altă activistă.

 

Mai mult, cazul a intrat şi în vizorul Consiliului pentru Egalitate, care a constatat că, pe strata Matei Basarab, 4 din Capitală, pe teritoriul grădinţiei nr. 150, este ridicată o biserică, deși, potrivit certificatului de urbanism și autorizației de construcție, în limitele hotarelor terenului repartizat pentru instituția de educație timpurie urma să fie construită o bibliotecă şi un Centru de educație moral-spirituală.

De asemenea, Consiliul a luat act că, prin dispoziția viceprimarului, lucrările de construcție urmau a fi sistate, iar partea de construcție ridicată deja, urma să fie demolată – responsabilități care reveneau Preturii sectorului Râșcani și Direcției de poliție a mun. Chișinău.

Consiliul a emis o DECIZIE de constatare a discriminării indirecte pe criteriul de convingeri în procesul educațional și a solicitat DGETS să întreprindă măsurile necesare, în vederea garantării faptului că pe teritoriul instituției preșcolare nu se vor desfășura activități religioase contrare principiului învățământului laic. Administrației instituției i s-a recomandat să nu admită influențarea religioasă a copiilor în incinta instituției preșcolare și să nu-i expună pe aceștia la ceremonii religioase pe parcursul programului.

În aceeași ordine de idei, Direcția de poliție din mun. Chișinău și Pretura sectorului Ciocana urmează, în baza recomandărilor și după competență, să asigure executarea dispoziției Primăriei de sistare a lucrărilor de construcție, prin limitarea accesului neautorizat al persoanelor străine pe teritoriul grădiniței și demolarea construcției neautorizate.

În acelaşi timp Consiliul a recomandat Ministerului Educației, Științei și Cercetării să emită o circulară pentru asigurarea caracterului laic al educației, inclusiv neadmiterea edificării și amplasării locașurilor de cult în incinta sau pe teritoriul instituțiilor de învățământ.

 

 

loading...

Lasă un comentariu